Homoktövis - az egészség forrása

Számtalan fajta bogyós gyümölcsű növény létezik, melyek ízletes és főleg egészséges, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli termésekkel ajándékoznak meg bennünket. A homoktövis ezek között is kiemelkedő, egészségünkre gyakorolt hatásai miatt egyike a legértékesebb gyógynövényeknek.  

Főleg Ázsiában termő növény, de a Kárpát-medencében és hazánkban is megtalálható. Magyarországon főleg a Duna mentén, a Balaton partján találkozhatunk vele.

A homoktövis a gyümölcseinek köszönhetően hasznos, ráadásul szemet gyönyörködtető látványt is nyújt, igazán dekoratív, dísznövénynek is beillő cserje.

Levelei keskenyek és hosszúkásak, zöld színűek, ezüstös árnyalatokkal, a rozmarin és a levendula leveleihez hasonlatosak. Narancssárga, kerekded gyümölcsei nyár végétől bőséggel lepik el a bokrot. A kifejlett példány 1.5-2 méter szélességet és akár 1.5-3 méter magasságot is elérhet. Sövény kialakítására is alkalmas, hasznos és látványos: távol tarthatja a különböző állatokat a gyümölcsültetvényektől is, így a kevésbé esztétikus kerítések helyett is használható.

Talajra nem érzékeny, fagy- és szárazságtűrő. Leginkább napsütéses helyre ajánlott ültetni.

Homoktövis-ültetés előtt még egy fontos információt szükséges figyelembe venni: a növény önmeddő, így önmagában nem terem, porzós növényt igényel, ezért fontos, hogy a termő mellé porzó is kerüljön. Egy porzó akár 4-6 termővel együtt is ültethető, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a termő bokrok gyümölcsöket hozzanak. Legyünk figyelmesek, hogy kizárólag olyan helyről szerezzük be a növényeket, ahol fajtaazonossági garanciát biztosítanak, így később nem érhet minket meglepetés. 

Az erős immunrendszer titka

Bármilyen betegséggel küzd a szervezetünk, nagyon fontos a megfelelő kezelés, de amennyiben lehetőség van rá, a legjobb ha sikerül megelőznünk a betegségeket. Egy gyenge immunrendszer nehezebben veszi fel a harcot a betegségekkel szemben, ezért érdemes gondoskodnunk magunkról és vigyáznunk az egészségünkre! Erősítsük meg szervezetünket a természet adta immunerősítőkkel! A homoktövis gyümölcse kiemelten alkalmas erre a célra, mivel C-vitaminban gazdag, és nagy mennyiségben tartalmaz A, E, K, F és B vitaminokat is. A gyümölcsök kétszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a csipkebogyó, és tízszer annyit, mint a citrusfélék.  A bogyók színét az ugyancsak fontos elem, a béta-karotin határozza meg, melyet nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint a sárgarépa. Ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag: foszfor, kálcium, magnézium, kálium, vas, nátrium. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatása van.

Boltokban, gyógynövényboltokban, patikákban is kaphatók a homoktövis-készítmények: szirupok, olajok, szárított gyömölcsök, por formájában.

A homoktövisolaj készülhet a gyümölcsök levéből vagy magvaiból, külső és belső felhasználásra egyaránt alkalmas.

A szárított gyümölcsökből kellemes és ízletes forró teákat készíthetünk.

A csodás apró, sárga bogyók kitűnő alapanyagul szolgálhatnak különféle lekvároknak, krémeknek, süteményeknek: sajttortához pédául tökéletesen illik.

A gyümölcs fogyasztható ugyanakkor nyersen vagy ivólé, kompót formájában is. Saját termésből tökéletes energizáló napindítót készíthetünk: a gyümölcsöket keverjük össze mézzel és reggelente, üres gyomorra fogyasszunk belőle egy-egy kanállal. Ezzel minden bizonnyal elősegíthetjük az immunrendszer megfelelő működését, és távol tarthatjuk a megfázásos betegségeket!

A homoktövis és a belőle készült gyógyászati célú készítmények jótékony hatással vannak az egészségünkre, növelik a szervezet ellenállóképességét, javítják az egészségi állapotot. Antioxidáns-hatása miatt késlelteti a sejtek öregedési folyamatát, és jótékonyan hat az emésztőrendszerre is. Külső felhasználásra, a bőrápolásban is használható, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású. 

            


0