Homoktövis vagy Tűztövis?

Biztosan hallottál már a homoktövisről és az egészségre gyakorolt jötékony hatásáról. De mi a helyzet a tűztövissel? Ebben a cikkben két érdekes és könnyen összetéveszthető növényről fogunk beszélni: a homoktövisről és a tűztövisről. Bár első pillantásra hasonlónak tűnnek, van köztük néhány jelentős különbség. Kezdjük a két növény rövid bemutatásával.

Homoktövis

A homoktövis csodás tulajdonságokkal rendelkező növény, melynek leveleit, virágait, magjait és terméseit gyógyírként használják a természetgyógyászatban. Különösen elismert gyümölcseiről, amelyeket a világ legtáplálóbb gyümölcsei között tartanak számon, mivel antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok. Lenyűgöző tápanyag-tartalmuknak köszönhetően segítenek megerősíteni az egész testet. A homoktövist Kelet-Ázsia és Oroszország számos területén használták már régi idők óta különféle betegségek kezelésére, és igazi csodaszernek tekintették.
A „Himalája szent gyümölcsének” is nevezik, és népszerű összetevőként szolgál az ájurvédikus és hagyományos kínai gyógymódokban is.

          

Hogyan fogyasszuk a homoktövis gyümölcseit?

A homoktövis gyümölcsök fogyasztásának többféle módja is lehetséges. Felhasználhatók különféle készítményekben, például zselékben, gyümölcslevekben, pürékben, szószokban, lekvárokban, pitékben és más ételekben, de akár még likőrökben is.
A homoktövis gyümölcséből vagy a magjából származó olajos kivonatot használhatjuk a bőrre, vagy bevehetjük kapszulák vagy tabletták formájában. A latin neve Hippophae rhamnoides, kivonatát ez alatt a név alatt találjuk gyakran az összetevők listájában. Ezenkívül homoktövisből és mézből kis házi készítményt is előállíthatunk, vagy megvásárolhatjuk boltban, és természetes gyógymódként fogyaszthatjuk.

          

Ne feledd! 

Annak érdekében, hogy saját magad termessz homoktövist, termő és porzó példányra is szükség van!

Tűztövis

A tűztövis egy díszcserje, melynek dekorácios értékét lombja és termései biztosítják. Gyakran használják parkokban, kertekben vagy sövényként. A levelek örökzöldek és sötét árnyalatúak, míg a termések kicsik és gömb alakúak, ezek árnyalata a vörös-narancstól a sárgáig terjed.

Virágzási ideje május-június, magassága kifejlett állapotban 2,5-3 m. Alacsony és magas hőmérsékletnek egyaránt ellenálló növény, egyenként és csoportosan is ültethető, ideális választás sövény kialakítására.

          

          

Hogyan különböztessük meg őket?

• a rózsafélék családjába tartozó homoktövis levelei vékonyak és hosszúak, míg a tűztövis levelei kerekdedek;

• a homoktövis termése ehető, míg a töztövis termése nagy mennyiségben mérgező lehet;    

• a homoktövis értékes növény a szervezet egészségének szempontjából, bogyói a legerősebb immunerősítők közé tartoznak, mivel tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A tűztövis értékét viszont tetszetős megjelenése adja, és alkalmas sövény kialakítására is;   

• a homoktövist a természetgyógyászatban is használják megfázás, influenza vagy légúti fertőzések kezelésére. A tűztövist is használják a természetgyógyászatban, viszont ez a hasmenés vagy fejfájás kezelésében nyújt segítséget.    

• Ha az árukat is figyelembe vesszük, van némi eltérés a két növény között. A homoktövis általában drágább, mint a tűztövis, mivel nehezebb termeszteni, és a termesztési feltételek szempontjából is igényesebb.

Összefoglaló

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a homoktövis és a tűztövis bár első látásra hasonló, mégis eltérő tulajdonságokkal és felhasználással rendelkezik e két növény. Ha érdeklődsz a homoktövis természetgyógyászati ​​felhasználása iránt, a Sweet Garden jó információforrás lehet, és más gyógynövény-alternatívákkal is szolgálhat. Ha viszont a tűztövis keltette fel érdeklődésedet, vagy más dísznövényt szeretnél beszerezni, webáruházunkban minőségi termékek széles választékát találod.

          


0