Homoktövis vagy tűztövis?

Noha a homoktövis és a tűztövis rendszertanilag sem rokonok, mégis megjelenésükben nagyon sok a hasonlóság, így könnyű őket összekeverni.

Ki gondolná azonban, hogy a legtöbb tulajdonságukban mégis teljesen eltérőek:

1. A levelük mindent elárul

Mivel a homoktövis az olajbokrok családjába tartozik, így zöldes-ezüstös levelei vékonyak és hosszúkásak, ellentétben a tűztövis kerekded leveleivel.

2. Nézzük meg belülről

Ez az egyik legfontosabb különbség: a homoktövis ehető, míg a tűztövis nagyobb mennyiségben mérgező is lehet az emberek számára.

3. Előfordulásuk

Noha a homoktövis egy igazi kincs a szervezetünk számára, mégis a tűztövissel találkozhatunk leggyakrabban, hiszen utóbbi szinte bárhol megtalálható. Homoktövist a legjobb ha saját kertünkben nevelünk, és úgy fogyasztjuk értékes bogyóit: https://sweetgarden.hu/homoktovis-termo 


4. És végül: mire hasznájuk őket?

A homoktövis bogyója az egyik legjobb imunerősítő: telis tele van A, B1, B2, B6, B9, E vitaminokkal, cellulózzal, foszforral, béta-karotinnal, kálciummal, magnéziummal, káliummal és vassal. C-vitamin tartalma pedig tízszerese a citrusféléknek! Ezzel szemben a tűztövist nem bogyóinak fogyasztása, mint inkább megjelenése miatt szeretjük: az egyik legjobb sövénybokor.

+ 1 apróság

Ha saját homoktövist szeretnénk kertünkben, mindenképp fontos figyelembe vennünk, hogy egy termő- és egy porzó példányra is szükségünk lesz:

https://sweetgarden.hu/homoktovis-termo

https://sweetgarden.hu/homoktovis-porzo


Ha pedig tűztövisre vágyna, választhat narancs, sárga és piros színű fajtáink közül:

https://sweetgarden.hu/narancssarga-tuztovis--pyracantha-orange-charm

https://sweetgarden.hu/piros-tuztovis--pyracantha-mohave

https://sweetgarden.hu/pyracantha-galbena-pyracantha-soleil-dor

 

És a válasz a kérdésre: melyik melyik?0