Hova bújhatunk el a perzselő nap elől?

A nyár a vakáció, a jókedv, a szórakozás és a kikapcsolódás ideje, de ugyanakkor készülni kell a magas hőmérsékletekre és a tűző napsütésre. Ahhoz, hogy a szabadban töltött idő kellemesen teljen a nyári hónapokban, találnunk kell egy módszert az udvar, a kert vagy terasz árnyékolására.

A hőn áhított árnyékot növények segítségével vagy kerti és teraszárnyékoló rendszerekkel érhetjük el. A különböző árnyékolási módszereket kombinálhatjuk is, hogy a számunkra legmegfelelőbb megoldás szülessen.Természet adta árnyékolók

Növényekből nagyszerű árnyékoló tud válni a kertben. Nemcsak egy hűvösebb helyet biztosítanak a kikapcsolódásra, hanem javítják a levegő minőségét, vonzzák a beporzókat, madarakat és más hasznos élőlényeket, valamint szebbé és értékesebbé teszik a kertet, teraszt, udvart. A növények kellemes árnyékot adnak, kissé lehűtik a környező levegőt, és néhány növény elég gyorsan nő ahhoz, hogy viszonylag rövid idő alatt megfelelő árnyékot adjon.A fák a legszebb napernyők

A fák a klasszikus megoldás, ha árnyékra vágyunk a kertben. Egyes fajták szép magasra nőnek, és széles lombkoronájuk kellemes árnyékot ad, így tökéletesek nagyobb kertekbe. A juhar az egyik ideális választás, amely nemcsak árnyékot, hanem csodás színeket is biztosít az év folyamán, a hársfa árnyéka és kellemesen illatos virágai is megnyugtatóak, míg a nyírfa elegáns megjelenését csodásan kiegészíti leveleinek susogó dallama a szélben.

Olyan fákat is ültethetünk a kertbe, amelyek nemcsak árnyékot biztosítanak, hanem gazdag termést is hoznak: a dió egy igazi kerti klasszikus, a szelídgesztenye terméséből finom desszertek készülnek, az eperfa pedig több héten át terem, így biztosítva friss gyümölcsöt az asztalra. A sokoldalú fák közé sorolhatjuk a galagonyát is, amely kellemes árnyékot ad, és jótékony hatással van az egészségre is.

Akik szeretnek a fák árnyékában pihenni és szép virágokkal körülvenni magukat, válasszanak olyan díszfákat, amelyek látványos virágzásukról ismertek. A selyemakác ernyős lombkoronája kellemes árnyékot ad, érdekes levélzete és pamacsszerű, rózsaszínes virágai egzotikus megjelenést biztosítanak a kertnek. A díszcseresznye árnyékot ad a meleg hónapokban, tavasszal pedig bájos virágaival gyönyörködteti szemünket.

Szőlőlugas és futónövények  

A szőlőlugas az egyik hagyományos árnyékolási módszer a kertekben. Könnyen biztosítja a szükséges árnyékot, és ízletes szőlőt is ad, amelyet a nyár végétől élvezhetünk. A szőlőnek erős támasztékra van szüksége, amelyen vezetni lehessen.

A futónövények kiválóak pergolák, kerítések, falak takarására, és számos futónövény alkalmas lugasok befuttatására is. A lilaakác tavasszal igazi feltűnést kelt gyönyörű virágaival, és árnyékot ad őszig. A lonc kiváló választás pergolákhoz, sokan döntenek mellette illatos virágai miatt. Kerti és teraszárnyékoló rendszerek

A kerti és teraszárnyékolók széles választékába különböző méretű és formájú megoldások tartoznak, és sok közülük futónövényekkel társítva még jobban fog mutatni. 

Az egyszerűbb, könnyen felállítható és összeszerelhető árnyékoló elemek közé tartoznak a kerti napernyők, napvitorlák és pavilonok. Ezek általában csak akkor kerülnek ki a kertbe vagy udvarra, amikor az idő felmelegszik és éget a nap. Kerti piknikhez, kisebb összejövetelekhez és rendezvényekhez is biztosíthatják a szükséges árnyékot. 

Azok az árnyékolórendszerek, amelyek kicsivel több szerelőmunkát igényelnek, mint például a pergolák, tökéletes támasztékot nyújtanak a futónövényeknek. A napellenzők ideálisak teraszra, és léteznek behúzható változatok is, amelyek rugalmasságot biztosítanak az időjárástól függően. A kerti fa pavilonok állandó jellegű kerti építmények, amelyek árnyékot adnak és ellenállóbbak az időjárási viszontagságokkal szemben, így remek helyet biztosítanak, ha a szabdban szeretnénk étkezni, vagy csak összeülni beszélgetni egy kicsit a friss levegőn. Hűsölés és kikapcsolódás a kertben

A kert és terasz különféle árnyékolási módszerekkel hűvösebb hellyé alakítható a nyár folyamán. A fák és a futónövények tökéletes hátteret biztosítanak a szabadtéri étkezéshez, egy hűs limonádé kortyolgatásához vagy egy kis olvasáshoz, hogy a szabadban eltöltött időt mennyeien teljen.

0