Húsvéti finomságok
Rögtön itt a Húsvét. A tavaszi nagytakarítás kész, és a húsvéti díszek is előkerültek már. De mi legyen az ünnepi menüvel? Egy szépen terített asztal, ahol a frissen sütött kalács illata terjeng, valamint a piros tojások mindenkit jó hangulatba hoznak.
Kezdjük a napot egy hagyományos húsvéti reggelivel, amelynek elmaradhatatlan eleme a húsvéti sonka, amelyet egy nappal hamarabb megfőztünk és kihűtöttünk, és természetesen a főtt tojás. A sonka mellé jól fognak esni a frissen készült péktermékek is, mint például a fonott kalács. Néhány friss zöldség, esetleg egy kis torma is a reggeli része lehet.
Az ünnepi ebéd és vacsora kiadós étkeket kíván. A hagyományos húslevest egy finom sült vagy pörkölt követheti mint főfogás, amihez különféle köreteket tálalhatunk. A burgonya és sült zöldségek is tökéletesen kiegészítik az ízletes, omlós, szaftos húst.
A főfogás után jöhet a desszert. A kalács egy ünnepi asztalról sem hiányozhat. A torták és krémes sütemények is jól fognak csúszni. Néhány aprósütemény és egy kis pogácsa is dukál az asztalra, melyekből a főétkezések között is könnyen lehet nassolni.
Sok új receptet is kipróbálhatunk, de nagymamáink receptjeivel biztosan sikert fogunk aratni. Lássunk is egyet a klasszikusok közül:
Fonott kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
4 dl tej
1 jó evőkanál cukor
csipetnyi só
1 tojás + 1 tojássárgája a tésztához
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
1. Első lépésként megkelesztjük az élesztőt. Ehhez 100 ml tejet jól fellangyosítunk (ne melegítsük túlságosan, mert akkor az élesztőgombák elpusztulnak), majd a jó langyos tejet elkeverjük az élesztővel és a cukorral. Pihenni hagyjuk 15-20 percet, amíg felfut.
2. Az így kelesztett élesztőt hozzáadjuk egy nagyobb keverőtálban a többi hozzávalóhoz. Ügyeljünk arra, hogy a vaj puha legyen, a maradék tej langyos, és a tojást is előre vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Gyúrjuk össze jól a tésztát, szórjuk meg a tetejét vékonyan liszttel, takarjuk le és tegyük félre meleg helyre, amíg a duplájára kel. A konyha hőmérsékletétől függően ez 1-1,5 órába telik.
3. A megkelesztett tésztát belisztezett munkalapra borítjuk, majd annyi egyenlő darabra vágjuk, ahány fonatú kalácsot szeretnénk készíteni. Egyforma rudakat sodrunk, majd megfonjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fonott kalácstésztát és újra kelesztjük, amíg duplájára nő. Ez kb. 45 percbe telik.
5. Megkenjük a felvert tojással, 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 percig sütjük a kalácsot, amíg aranybarna nem lesz.
6. Fogyasztás előtt várjuk meg, hogy langyosra hűljön.