Így öntözd a kerted a mindennapokban!

A nyár egyre több napsütéssel és magasabb hőmérséklettel ajándékoz meg bennünket. Ebben az időszakban kiemelten fontos tehát, hogy gondosan odafigyeljünk növényeink megfelelő ápolására, melynek egyik kulcsa bizony maga az öntözés. Kíváncsi, hogyan érdemes gyönyörű növényeit locsolni a mindennapokban? Ha igen, mostani írásunk önnek szól!

A tavasz mindig a kertünk megújításáról szól. Meglessük, milyen állapotban vannak szeretett növényeink a téli időszak után, és már jó eséllyel ki is néztük magunknak legújabb büszkeségeinket. Ha még van hely a kertben, érdemes szétnéznie gyorsan kínálatunkban, hiszen számos újdonság várja minden kategóriában: gyümölcstermők, dísznövények, rózsák, virághagymák, magvak és kerti eszközök.

Most már a gondozáson a hangsúly

Ki ne szeretné megőrizni újonnan érkezett növényeinek az egészségét? Ahhoz, hogy kihozhassuk belőlük a maximumot, bizony nap mint nap tennünk kell. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vizet biztosítunk-e nekik?

A legrosszabb a rendszeres, kevés víz

Az egyik leggyakoribb hiba, ha rendszeresen és kevés vízzel ajándékozzuk meg szeretett növényeinket. Noha a felszín mindig szép nedves marad, mi nem értjük, miért veszítenek kedvenceink a vitalitásukból.

Ha rendszeresen és kevés vízzel locsoljuk őket, akkor a gyökérzónák nem tudnak kellőképpen átnedvesedni. Ilyenkor a gyökerek elindulnak a föld felszíne felé, hiszen ezekben a rétegekben biztosított a számukra a megfelelő folyadék. Viszont ha így kimarad pár locsolás, akkor azzal többet árthatunk, mint gondolnánk.

Mi tehát a teendő? A legjobb, ha a gyökérzóna mélységéig is elér az öntözésünk. Ez a gyep és az évelő növények esetében 10-15 cm, cserjéknél 15-25 cm, míg a fáknál több mint 50 cm is lehet. A lényeg tehát, hogy ne érjük be a talajszinti nedvesség biztosításával – gondolkodjunk a mélyebb rétegekben is!

Kánikulában és tűző napsütésben NE öntözzünk

A legtöbb kertkedvelő jól tudja, hogy kánikulában és tűző napsütésben nem szabad öntözni, hiszen az a levelek megperzselődéséhez vezethet. Nagy melegben érdemes a kora reggeli és az esti órákra időzítenünk a locsolást, hiszen ilyenkor a legkisebb párolgás.

Fontos továbbá az is, hogy elsősorban a talajt és ne magukat a növényeket öntözzük. Különösképp igaz ez a haszonnövények esetében, ahol a leveleken maradó nedvességre boldogan jelennek meg a káros gombák. Bár vannak olyan növények, melyek inkább a párásabb légkört kedvelik maguk körül – náluk mehet nyugodtan a levelekre is a folyadék.

Hasznos tárgyak: automata öntöző és csapadékmérő

Nem vagyunk magunkra hagyva az öntözés kérdésében sem, hiszen a XXI. század ezügyben is tartogat nekünk segítséget! A két leghasznosabb eszköz ezügyben az automata öntöző rendszer, ami „megoldja” helyettünk a locsolás kérdését – a megfelelő időben, minősében és mennyiségben.

A másik hasznos kis eszköz pedig a csapadékmérő. Mi nagyon kedveljük, hiszen ha úgy látjuk, 3-5 mm csapadék is esett aznap, akkor akár ki is hagyhatjuk az öntözést, hiszen a természet megoldotta helyettünk ezt a kérdést.

Más növény, más igények

A kérdés szépsége, hogy az egyes fajok eltérő öntözési igényűek. Vannak, melyek több folyadékkal érzik jól magukat, vannak, melyek nagyon sokáig elélnek locsolás nélkül. Egyesek kedvelik a fülledtebb, párás levegőt maguk körül, míg másoknak inkább érdemes elkerülni a leveleit öntözéskor.

                 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Webáruházunkban minden növényünk alatt, valamint a kiszállításkor a csomagban is megtalál majd egy részletesebb ápolási- és gondozási útmutatót. Bátran használja, hiszen gyönyörű növényei ápolásával kapcsolatban is rengeteg hasznos információt kap majd.

________________________________________________________________________________________________________________________

Valamit rosszul csinálok?

Ha azt veszi észre, hogy növényei sárgulnak, száruk fonnyad vagy leveleik kókadnak, akkor jó eséllyel az öntözéssel lehet a gond. A lankadó, kanalasodó levelek a kevés folyadékra, míg a sárgás logó levelek a túllocsolásról árulkodnak. Nagyon érdemes odafigyelnünk, hiszen a túllocsolás az érzékenyebb fajokkal nagyon gyorsan végezhet. A szárazság sem tesz jót, ugyanakkor ez kicsit könnyebben orvosolható (egy bizonyos időn belül).

Kérdezzen bátran! Szívesen segítünk!

 Növényei megfelelő ápolásáról a honlapunkon, valamint a csomagjában elhelyezett ápolási útmutatón felül is szívesen adunk tanácsot. Ügyfélszolgálatunk tagjai felkészülten várják kérdéseit ezzel kapcsolatban, így bátran írjon nekünk az info@sweetgarden.hu email címünkre, vagy hívjon bennünket telefonon: +36 21 380 69 05.


0