Ínyencségek eperből és bodzavirágból

Kezdődik az év azon időszaka, amikor megörvendeztet minket egy sokak által kedvelt gyümölcs: az eper. Ki ne imádná? Édes ízét a gyerekek és a felnőttek is egyaránt élvezik és minden évben szívesen fogyasztják. Nagyon ízletes úgy frissen, mint elkészítve, különböző desszertekben vagy lekvárokban is.

Ugyancsak ebben az időszakban nyílik a bodza virága. Valószínűleg nem mindenki nagy rajongója ennek az aromának, viszont azoknak, akik kedvelik, van egy pár új receptünk.

Mivel úgy is egyidejűleg jelennek meg ezek az aromás csodák, miért ne ötvöznénk őker egy ízletes lekvárban?!

Bodzás eperlekvár

Hozzávalók:

1 kg eper

500 g cukor

1 citrom leve

3 szép nagy bodzavirág

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket és daraboljuk fel. Tegyük egy nagy tálba, a cukorral és a citrom levével. Kavarjük össze és hagyjuk állni 10-20 percig.

Öblítsük le alaposan a bodzavirágokat, ezután óvatosan távolítsuk el a virágocskák fejét, majd szórjuk az eperre. Nagyjából fél óráig főzzük a keveréket. A tetején képződő habot folyamatosan távolítsuk el. Most pedig végezzünk egy rövid tesztet: egy kiskanál lekvárt helyezzünk egy hideg tányérra. Ha 2-3 perc után megszilárdul, kész a lekvárunk. Amennyiben nem szilárdul meg, főzzük még egy kis ideig, majd teszteljük újra. Amint úgy látjuk, hogy kész van, öntsük befőttes üvegekbe (előzőleg megtisztított és sterilizált). Légmentesen zárjuk le, majd fejjel lefelé fordítva az üvegeket hagyjuk kihűlni.

Ebből a mennyiségből 4 befőttes üvegnyi lekvár készül.

Bodzaszörpös eperlekvár:

Hozzávalók:

500 g eper

fél Granny Smith alma

400 g cukor

3 kanál bodzaszörp

2 kanál citromlé

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan az epreket és az almát, majd daraboljuk fel. Tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a cukrot és óvatosan kavarjük össze. Helyezzük a tűzhelyre, alacsony hőfokon, amíg a gyümölcsök levet eresztenek és a cukor is elolvad. Ezután hozzáadhatjuk a bodzaszörpöt, gyakran kavargassuk. Lassan emeljük a hőmérsékletet, amíg felforr. A forrás pillanatától kezdve 15 percig már ne kavarjuk meg, viszont a biztonság kedvéért ne hagyjuk felügyelet nélkül. A 15 perc letelte után vegyük le a tűzhelyről. Lassan, óvatosan kavargassuk, ha nem kezd sűrűsödni, főzzük még 5 percig, majd pihentessük pár percet, ezután adjuk hozzá a citrom levét. Öntsük a lekvárt befőttes üvegekbe és tároljuk sötét helyen, például kamarában, szekrényben. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Ebből a mennyiségből 2 kisebb befőttes üveg lekvárt kapunk.

Gyors, bodzás eperlekvár

Hozzávalók:

250 g zselésítő cukor

440 g eper

10 g bodzavirág

2 kanál citromlé

vanília paszta, ízlés szerint

Elkészítés:

Kezdjük egy javaslattal: ha azt szeretnénk, hogy minden egyszerűbb legyen, használjunk konyhai robotgépet.

Az epreket és a bodzavirágokat alapossan mossuk meg felhasználás előtt.

A zselésítő cukrot öntsük a robotgép edényébe és kavarjuk meg párszor, hogy simább legyen. Adjuk hozzá az epret és a bodzavirágokat. Kavarjuk össze és adjuk hozzá a citromlevet, illetve a vaníliát, amennyiben szeretnénk. 18 percig főzzük, kavargatva, megelőzvén az edény aljára tapadást. Öntsük befőttes üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le őket és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. Fénytől védett helyen tároljuk. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.

Reméljük meghoztuk étvágyukat!

           

 


0