Ismerd meg a mézbogyót

A mézbogyó Kanada és Eurázsia északi részén őshonos cserje, amely értékes gyümölcse miatt örvend népszerűségnek. Hazánkban nem olyan befutott még, mint a többi bogyós gyümölcs, például az áfonya, vagy a szeder, pedig számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes ültetni a kertünkbe.

Otthoni mézbogyótermesztés

A mézbogyó termőhelyére kevésbé igényes növény mindaddig, amíg az jó vízelvezetéssel, ésszerű mennyiségű szerves anyaggal rendelkezik és tápanyagokban kiegyensúlyozott.  Fényigényes, így a félárnyékos helyen a termésmennyiség csökkenésével kell számolnunk. Ezen kívül nem szárazságtűrő, ezért a rendszeres öntözésre nagy figyelmet kell fordítanunk.  Vannak önporzó fajták és olyanok amely idegen beporzást igényel. Ha a számára szükséges életfeltételeket biztosítjuk a mézbogyó akár 50 évig is élhet.

Szüret, mézbogyó íze

Az egyik legkorábban érő gyümölcsfajunk, szüreti ideje a szamóca érési idejében van: május vége-június eleje, így ültetés után nem kell sokáig várni a gyümölcshozamra. Leginkább feldolgozott formában találkozhatunk vele: kitűnő lekvárok és elképesztő gyümölcsborok készülnek belőle.
Gyümölcseinek íze a szeder vagy az áfonya ízéhez hasonlítható, rendkívül zamatos és lédús.

Egészségre gyakorolt hatása

Magas antioxidánstartalma felülmúlja az áfonyáét, szederét, eperét és a fekete ribiszkéét, így ennek köszönhetően az immunrendszer nagy lendületet kap a mézbogyókból. A gyümölcsök kedvező összetétele megtöbbszörözi a szervezet védekezőképességét, jótékony hatású a szív- és érrendszerre, gyulladásgátló hatással bír, valamint meggátolja a diabéteszes betegek látásromlását. Ezek a bogyók azonban nem állnak meg az antioxidánsoknál, ugyanis értékes rost- és C-vitamin forrást jelentenek számunkra.

Összefoglaló

  • Magas hozamú bogyós gyümölcs, melynek a betakarási ideje május végén- június elején van.
  • Ínycsiklandozó, lédús gyümölcse rendkívül jó hatással bír az emberi szervezetre.
  • Viszonylag könnyen termeszthető fajta.
  • Akár 50 évig hálálhatja meg nekünk a törődést.
  • Értékes gyümölcsei mellett, egy rendkívül mutatós dísznövény.

  
        


0