Januári kertészeti tippek

A kertek szerelmesei számára a január alapvetően a felkészülés és a tervezés hava. De a kinti hideg és a fagyos talaj ellenére ajánlatos hetente egyszer kisétálni a kertbe, hogy ellenőrizzük a zord időjárás nem okozott-e kárt, esetleg a rágcsálók vagy egyéb kártevők nem garazdálkodtak-e.  

Az év ezen részében visszavonulunk a ház melegébe és megtervezzük a tavaszi munkákat. Hová és mit ültessünk, vagy hogyan varázsoljunk kertünkből egy édenkertet? Jó, ha több szempontból is átgondoljuk a dolgokat, és előre készítenünk egy listát arról, hogy mi mindent kell beszereznünk: műtrágya, virághagymák, rózsák, dísznövények, gyümölcstermő növények, vetőmagok. Ebben segítséget nyújt az új, 2024-es TAVASZI TERMÉKKATALÓGUSUNK is, melyet ide kattintva lehet fellapozni: https://sweetgarden.hu/katalogus

Most pedig lássunk néhány kerti munkát, amit ebben a hónapban lehet elvégezni:    

• Januárban gyakran előfordul, hogy néhány napra vagy hétre megemelkedik egy kicsit a hőmérséklet, és így a talaj nem fagyott. Ebben az időszakban az egyes növényeknek megfelelő műtrágyát, komposztot vagy foszfor-kálium alapú műtrágyákat szórhatunk ki. Erre persze csak akkor van szükség, ha ezt ősszel már nem tettük meg.   
• Ellenőrizhetjük a fagyérzékenyebb növényeink téli védelmét, és ha szükséges, újra betakarhatjuk őket.    
• Ellenőrizni kell azokat a növényeket is, amelyeket teleltetünk, és biztosítani kell egy minimális vízellátást számukra is.    
• Ha nagyobb hó áll rajtuk, akkor rázzuk le a növények ágairól a havat, nehogy letörjenek! Ez különösen fontos a tűlevelűek esetén.    
• Ha hosszabb ideig csapadék- és fagymentes az időjárás, akkor gondoskodjunk az örökzöldjeink megfelelő vízellátásáról.    
• A rágcsálók nem csak véletlenül rátalálnak, hanem kifejezetten keresik a fiatal fák kérgét és gyökereit, még a hó alatt is, így nagyon fontos ezek védelméről is gondoskodni. Ha ősszel nem jutott rá idő, még most is meg lehet tenni.    
• El lehet kezdeni előkészíteni a konténereket és tálkákat a palántáknak.    
• És ne feledkezzünk meg kedves kis barátainkról, a madarakról. Egy kis eledelt tehetünk nekik ki a kertben a fákra. Vízre is szükségük van, ezt pedig érdemes gyakran kitenni, ha nagyon hideg van és a víz hamar megfagy. Január egy nyugodt, csendes hónap. A kertbarátok azonban ilyenkor is szánhatnak néhány kellemes percet a szeretett kertjük gondozására.

             


0