3 jótanács kezdő kertészeknek

Nincs szebb elfoglaltság a kertészkedésnél. Gyakorlatilag nem is érzi az ember, hogy dolgozik, viszont az elégedettségérzés óriási. Bárki bármikor belevághat ebbe a dologba. Sokan álmodoznak gyönyörű kertről, de attól félnek, hogy egyedül nem lesznek képesek megvalósítani álmukat. Pedig szó sincs erről.

Kezdő kertész vagy? Van egy pár nagyon fontos szempont, amit figyelembe kell venned: a növény igényeit, az elhelyezést, tápot, megfelelő öntözést, odafigyelést stb.

Az alábbiakban lássunk egy pár tanácsot, amit érdemes megfogadni mielőtt hozzálátnánk a munkához:

Az elhelyezés kiemelkedően fontos – lehet napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre ültetni. A napsütést kedvelő növényeket ne ültessük árnyékos helyre, és fordítva, csak azért mert jobban mutat ott. A napnak nagyon fontos szerepe van a növények fejlődésében, mivel a fotoszintésis a napfényen alapszik, viszont, ha nem vesszük figyelembe a növény faját és igényeit, akkor a növény előbb-utóbb garantáltan el fog pusztulni.

Öntözés – Akárcsak nekünk, a növényeknek is szükségük van vízre, de az öntözést minden egyes esetben az adott faj igényeihez kell igazítanunk. Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl a növényeket, mert az gyökérrothadáshoz vezethet, de ne essünk át a másik végletbe sem, mert a növények kiszáradnak, ha nem kapnak elég vizet. Fontos előre megtudakolni, hogy minden egyes növénynek milyen öntözési igényei vannak. Szintén nagyon fontos, hogy melyik napszakban  - reggel vagy este - öntözünk, mert csak ekkor tudják könnyen felszívni a fejlődésükhöz szükséges vízmennyiséget.

Megfelelő kerti szerszámok – szükséges, hogy megfelelő eszközöket válasszunk a kerti munkához, mint például a locsolókanna, lapát, metszőolló (vagy akár ágvágó), gereblye, ásó, kapa. Mindegyiknek jól meghatározott szerepe van, és nagy segítségünkre vannak abban, hogy megfelelően végezzük el a kerti munkánkat.

              

 


0