Kaki – minden, amit erről az egzotikus gyümölcsről tudni érdemes

Napjainkban már számtalan egzotikus gyümölcsöt ismerünk, sőt, ezek a korábban különlegességnek számító gyümölcsök mára már mindennapjaink részévé váltak. Amellett, hogy az áruházak polcain az alma és a körte mellett, ezeket az egzotikus gyümölcsöket is megtalálhatjuk, már kertjeinkbe is probléma nélkül nevelhetünk ilyen fákat, mint például a nagy népszerűségnek örvendező Kaki-t.

A Diospyros Kaki a Ebenaceae család része, ebbe közel 700 különböző faj tartozik. Köznyelvben gyakran datolyaszilvának vagy Isteni Gyümölcs-nek nevezik, angolul leggyakrabban a Sharon vagy Persimmon elnevezést használják.

Elnevezése a “Diospyros” szóból ered, mely a “dios” és “pyros” szavakból áll. Ezek jelentése Istenek/Isteni gyümölcse. A gyümölcs neve tulajdonságainak is tökéletes leírása.

Nem csupán ízletes termései miatt közkedvelt, hanem csodaszép és dekorativ hatása miatt is. A fa kerekded lombozatot nevel. Az érett példány a 6-8 m magasságot is elérheti. Ültethető tavasszal vagy ősszel, fontos ellenben, hogy a talaj ne legyen fagyos. Ha több példányt ültetne kertjébe, ajánlott köztük min 4 méter távolságot hagyni. A megfelelő fejlődés érdekében ajánlott jó vízelvezetésű, termékeny talajba, napos helyre ültetni.

Nagyon jól alkalmazkodott az országunk éghajlatához, az alacsonyabb homérsékleteknek is ellenáll. Mindezek ellenére ajánlott a hideg légáramlatoktól védetebb helyre ültetni és amennyiben télen a hőmérséklet -18 fok alá csökken, javasolt a fának plusz védelmet biztosítani.

Akár egy példányt ültetne kertjébe, akár nagytételben termesztené, a csalódások elkerülése érdekében minden esetben fontos, hogy megfelelő forrásból, faiskolából vagy szaküzletből szerezze be a fát, ahol fajazonossági garanciát biztosítanak a vásárolt termékre.

Kései érésű gyümölcsfa, májusban virágzik, majd a naspolyával egyidejűleg, ősz végén örvendeztet meg terméseivel. Mivel tavasz végén virágzik, ezért a kora tavaszi fagyok nem befolyásolják a növény fejlődését. A gyümölcsök ősz végén, október-novemberben érnek.

Mit lehet tenni abban az esetben, ha a gyümölcsök nem értek meg teljesen? Ebben az esetben hasonlóan kell eljárnunk, mint amikor a boltban zöld mangót  vásárlunk és egy gyorsabb érés érdekében banán mellett tároljuk. A kaki esetében a gyümölcsöket egy zacskóba tegyük, néhány almával együtt, így az alma erjedésének következtében a kaki érési folyamata is felgyorsul.

A hozamkorlátozás elősegíti a megfelelő minőségű gyümölcsök termesztését, ezért ha nagyobb tételben termesztünk kakit érdemes a terméseket megritkítani. Ha sűrűn nőnek a gyümölcsök a fán javasolt néhányat leszedni amíg még kis méretűek, 1-1.5 cm nagyságúak,  ezzel könnyebbé tenni a fán maradó gyümölcsöknek a fejlődését, érését. Ez azért is fontos, mert ha a sűrűn elhelyezkedő gyümölcsök megnőnek, súlyuk alatt letörhetnek az ágak.

Gyümölcs. Megjelenése és felhasználása

A kaki gyümölcsei a fajtától függően sárgás-narancssárga vagy narancssárgás-pirosas színűek, ízük rendkívüli, bár nehezen leírható, már csak azért is mert mindenki másképp definiálja. Egyesek szerint leginkább a mézre hasonlít, mások pedig a barack és körte ízeinek kombinációjaként jellemzik. Külső rétege fényes, a paradicsomhoz hasonlóan “kemény”, belseje puha, lédús. Fogyasztható nyersen, de felhasználható smoothiek vagy sütemények készítéséhez is. Az igazán inyencek akár lekvárt is készíthetnek belőle.

Jótékony hatásai

Rengeteg pozitiv tulajdonsággal rendelkezik, az emberi szervezet számára igazi szövetséges. Rostokban és vitaminokban gazdag, magas a kálium, réz, mangán, magnézium, foszfor és folsav tartalma. Csupán egy kaki gyümölcs az A vitamin javasolt napi bevitelnek több mint a felét tartalmazza, amely a szem és az immunrendszer megfelelő működését támogatja. Ugyanakkor jelentős mennyiségű C, B6, E és K vitaminokat illetve antioxidánsokat is tartalmaz.  A kaki gyümölcs fogyasztása jótékony hatással van a szív egészségére, gyulladáscsökkentő hatású, a szem és immunrendszert erősíti, segíti az emésztést, az öregedés jeleit csökkenti, bőrfiatalítő hatású, tehát mindenképp érdemes fogyasztani!

 

                 


0