Kardvirágok, a nyári kertek kedvencei!

Nyáron a kert élénk és színpompás képet fest, amelyben az elbűvölő kardvirágok különleges szerepet kapnak. Nemcsak változatos színvilágukkal, hanem esztétikus megjelenésükkel is gazdagítják a kerteket és a beltereket, hiszen csodás vágott virág is válik belőlük.

A kardvirág magas és karcsú növény, amely nyáron és kora ősszel virágzik. A kardvirág elnevezés a kardot jelentő latin „gladius” szóból ered. Neve nem meglepő, hiszen hosszú, erős, „éles” hegyű szára valóban egy kardra emlékeztet.


Mikor, hova és hogyan ültessük? 

A kardvirágok a hagymás növények közé tartoznak, és tavasszal kell elültetni őket. Ezek a napsütést kedvelő virágok a kert világos helyein és jó vízáteresztésű talajban érzik igazán jól magukat. Ültetésük könnyen és gyorsan megy, lássuk hát a lépéseket:   

1. Olvassuk el a csomagoláson található utasításokat, és ellenőrizzük a hagymákat.    

2. Válasszunk ki egy megfelelő helyet a kertben, és ássunk egy hosszabb, sekély gödröt a hagymáknak.   

3.  Helyezzük a hagymákat a csomagoláson található utasításoknak megfelelően a földbe.   

4. Fedjük be földdel a hagymákat és öntözzük meg, ha a talaj nem nedves.   

5. Jelöljük meg a helyet, hogy ne feledjük el, mi fog ott nőni.

A kardvirágok ültetésének legnehezebb része a várakozás, nem maga a folyamat. Miután a földbe kerültek, a hagymák kihajtanak és elkezdenek utat törni maguknak a fény felé, hogy hamarosan felfedhessék virágaik szépségét.

Ha azt szeretnénk, hogy a kardvirágok ne egyidejűleg virágozzanak el, hanem egész nyáron át megörvendeztessenek szépségükkel, akkor érdemes nem egyszerre elültetni az összes hagymát. Így a nyári hónapokban folyamatosan lesz frissen nyíló kardvirág a kertben. Ha pedig ügyelünk arra, hogy a száraz időszakokban megfelelően öntözzük őket, akkor a siker garantált.


Remekül mutatnak vázában

Ha az otthonunk díszítésére szeretnénk használni a kardvirágokat, és minél hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni bennük, akkor az alábbi tippek lesznek segítségünkre:   

• Válasszunk olyan kardvirágokat, amelyek szárán még csak 1-2 virág nyílt ki. A bimbók fokozatosan nyílnak majd a vázában.    

• A szárakat 45 fokos szögben vágjuk le, és tegyük őket vízbe minél hamarabb. Minél frissebb a vágott virág, annál többet fog elállni vázában.    

• Távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek a vízbe érnek, hogy meggátoljuk a baktériumok fejlődését.   

• A kardvirágokkal teli vázát helyezzük a lakás egy hűvösebb részébe, ahol nem éri közvetlen napfény.    

• Egy kicsit furcsának tűnhet, de ne legyen gyümölcs a közelben. Az érett gyümölcsök etilén gázt bocsátanak ki, amitől a virágok hamarabb hervadnak.    

• Cseréljük le kétnaponta a vizet a vázában, és minden alkalommal vágjunk egy picit a kardvirágok szárából, hogy több vizet tudjanak felszívni és tovább maradjanak frissek.

Akár a kertben, akár otthonunkban csodáljuk őket, a kardvirágok nap mint nap elbűvölnek szépségükkel. Ültessünk minél több kardvirágfajtát, hogy pompás színeikben gyönyörködhessünk egész nyáron át. 


 

 


0