Kardvirágok, a nyári kertek kedvencei!
Nyáron a kert élénk és színpompás képet fest, amelyben az elbűvölő kardvirágok különleges szerepet kapnak. Nemcsak változatos színvilágukkal, hanem esztétikus megjelenésükkel is gazdagítják a kerteket és a beltereket, hiszen csodás vágott virág is válik belőlük.
A kardvirág magas és karcsú növény, amely nyáron és kora ősszel virágzik. A kardvirág elnevezés a kardot jelentő latin „gladius” szóból ered. Neve nem meglepő, hiszen hosszú, erős, „éles” hegyű szára valóban egy kardra emlékeztet.
Mikor, hova és hogyan ültessük?
A kardvirágok a hagymás növények közé tartoznak, és tavasszal kell elültetni őket. Ezek a napsütést kedvelő virágok a kert világos helyein és jó vízáteresztésű talajban érzik igazán jól magukat. Ültetésük könnyen és gyorsan megy, lássuk hát a lépéseket:
1. Olvassuk el a csomagoláson található utasításokat, és ellenőrizzük a hagymákat.
2. Válasszunk ki egy megfelelő helyet a kertben, és ássunk egy hosszabb, sekély gödröt a hagymáknak.
3. Helyezzük a hagymákat a csomagoláson található utasításoknak megfelelően a földbe.
4. Fedjük be földdel a hagymákat és öntözzük meg, ha a talaj nem nedves.
5. Jelöljük meg a helyet, hogy ne feledjük el, mi fog ott nőni.
A kardvirágok ültetésének legnehezebb része a várakozás, nem maga a folyamat. Miután a földbe kerültek, a hagymák kihajtanak és elkezdenek utat törni maguknak a fény felé, hogy hamarosan felfedhessék virágaik szépségét.
Ha azt szeretnénk, hogy a kardvirágok ne egyidejűleg virágozzanak el, hanem egész nyáron át megörvendeztessenek szépségükkel, akkor érdemes nem egyszerre elültetni az összes hagymát. Így a nyári hónapokban folyamatosan lesz frissen nyíló kardvirág a kertben. Ha pedig ügyelünk arra, hogy a száraz időszakokban megfelelően öntözzük őket, akkor a siker garantált.
Remekül mutatnak vázában
Ha az otthonunk díszítésére szeretnénk használni a kardvirágokat, és minél hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni bennük, akkor az alábbi tippek lesznek segítségünkre:
• Válasszunk olyan kardvirágokat, amelyek szárán még csak 1-2 virág nyílt ki. A bimbók fokozatosan nyílnak majd a vázában.
• A szárakat 45 fokos szögben vágjuk le, és tegyük őket vízbe minél hamarabb. Minél frissebb a vágott virág, annál többet fog elállni vázában.
• Távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek a vízbe érnek, hogy meggátoljuk a baktériumok fejlődését.
• A kardvirágokkal teli vázát helyezzük a lakás egy hűvösebb részébe, ahol nem éri közvetlen napfény.
• Egy kicsit furcsának tűnhet, de ne legyen gyümölcs a közelben. Az érett gyümölcsök etilén gázt bocsátanak ki, amitől a virágok hamarabb hervadnak.
• Cseréljük le kétnaponta a vizet a vázában, és minden alkalommal vágjunk egy picit a kardvirágok szárából, hogy több vizet tudjanak felszívni és tovább maradjanak frissek.
Akár a kertben, akár otthonunkban csodáljuk őket, a kardvirágok nap mint nap elbűvölnek szépségükkel. Ültessünk minél több kardvirágfajtát, hogy pompás színeikben gyönyörködhessünk egész nyáron át.