Kertészkedés hely hiányában

Úgy érzed, hogy csak álom marad egy csodálatos, álomszép virágokkal és ínycsiklandozó gyümölcsökkel teli kert? Hiszen mi is férne el egy apró helyen vagy egy apró erkélyen? Talán hihetetlen, de egy talpalatnyi balkonon is létrehozhatod a saját kis földi paradicsomodat, melyhez csak néhány praktikát és trükköt kell ismerned.

A kis hely előny is lehet

Lehet, hogy nem gondolnád, de a kis helynek rengeteg előnye van. Hiszen egy erkély növényvilágát mégis csak sokkal könnyebben kontrolálhatsz, mint egy hatalmas kertet.
A növények hihetetlenül alkalmazkodóképesek, de mindenekelőtt fontos szempont, hogy mit tudunk ültetni, amely nem igényel sok helyet.

Hol és hogyan ültessünk?

Hely szűke esetén érdemes felmérni a terültet, használhatjuk a szoba, terasz vagy erkély sarkait, falait, vagy megoldás lehet, ha függőlegesen terjeszkedünk.
A fantáziánknak semmi sem szabhat határt, hiszen millió lehetőség rejlik mindenben, csak egy kis készség és eszköz szükséges.
Ilyen ötlet lehet, például a lógó edény, mely rendkívül hasznos és hatékony, mivel az mennyezethez, rúdhoz vagy esetleg gerendához rögzíthető és már csodálatosan díszít is.
Tökéletes megoldás lehet még a gumiabroncs, amit egy rúdhoz rögzítünk, festjük, színezzük, így készítve el a színpompás virágállványt. A gumiabroncsokat rakhatjuk még egymás mellé, egymás fölé, akár kötél segítségével falra vagy fára is tehetjük őket. Minden esetben rendkívül hatékonyak és rendkívül dekoratív látványt nyújtanak majd.
Rengeteg lehetőség rejlik egy raklapban is, melyet csak fel kell újítanunk, így rögzíthetjük a falhoz, majd kampókkal, cserepekkel egészíthetjük ki a megfelelő forma eléréséhez.
A falak teljes mértékben kihasználhatóak. Bármit rögzítünk hozzájuk: rácsot vagy épp polcokat, tökéletes módszer a helymegtakarításra.

Felmerülő problémák

Mint minden kertben itt is felmerülnek problémák, de némi odafigyeléssel megelőzhetjük azokat. Az erkélyen, balkonon is megjelennek a kártevők, mint például a tetvek, melyek ellen a katicabogarak, mint természetes ellenségek is bevethetőek. A gyom is felmerülő probléma lehet, mely szintúgy megelőzhető és kiküszöbölhető.
Ha megoldjuk a problémákat, nincs más dolgunk csak élvezni a balkonkertünk adta élményeket: a friss gyümölcsöket, zöldségeket és a virágok illatát.

Mindent összevetve a kis hely nem lehet akadály a kertészkedés élményeinek kipróbálásában, hiszen csak kreativitásra és hatékonyságra van szükség. A magunk által készített állványok készítése sokkal kevesebbe fog kerülni, de az eszmei értéke felbecsülhetetlen, hisz az elégedettség még nagyobb, mivel tudjuk: mi készítettük őket.

         

 


0