Kertünk igazi kincsei: a dáliák

Évről-évre egyre több kertbarát várja már az álomszép dáliák érkezését! Nem is csoda, hiszen a dáliák az egyik legszembetűnőbb ékkövei a kerteknek. Színpompás, hatalmas, dús szirmú virágaik már messziről felhívják magukra a figyelmet. Most őket szeretnénk hát bemutatni egy kicsit közelebbről!


A történet a madridi királyi kertekben kezdődik

A dáliák története egészen 1789-ig nyúlik vissza, egy mexikói botanikus kert igazgatója a világ első három dália-példányát elküldte a madridi királyi kertekbe. Nem meglepő, hogy hatalmas sikert arattak, így hamarosan Európa-szerte kitört a „dália-láz”. A különlegességek kedvelői hihetetlen összegeket képesek voltak kifizetni egy-egy álomszép példányért (volt, hogy egyetlen különleges példányért gyémántokkal fizettek).


Akkor most dália vagy Györgyike?

A feljegyzések szerint a dália elnevezést Andreas Dahl svéd botanikus tiszteletére kapták ezek a meseszép virágok. Így kapta a Dahlia Pinnata elnevezést, amiből mára a dália név maradt fent. Vannak azonban olyan tájegységek, ahol georginának is nevezik őket, mégpedig J. G. Georgi német botanikus és neves virágnemesítő után. Innen származik a Györgyike elnevezés.


A titok a föld alatt rejtőzik!

Nagyon nehéz levennünk a szemünket a dáliák hatalmas, színpompás virágairól, ugyanakkor, ha szeretnénk igazán megismerni őket, érdemes egy kicsit mélyebbre is ásnunk – egészen a gumójukig! A vadon élő dáliák ugyanis Mexikó száraz, napsütéses területeiről származnak, ahol a gyakori szárazság miatt virágaik gyorsan elhervadnak. Nem kell féltenünk azonban őket, hiszen húsos gumóikba gyűjtik a túléléshez szükséges folyadékot. Addig szunnyadnak így, amíg a legközelebbi esőzéskor új életre tudnak ébredni.

                                      


Télen ne hagyjuk a gumókat a földben!

A dáliák szépségében nyártól, egészen a téli fagyokig gyönyörködhetünk. Ekkor leveleik elsötétülnek, virágaik elhullanak. Nagyon fontos, hogy a dáliák nem fagytűrők. Amikor már a virágaik és leveleik elszáradtak, vágjuk vissza őket, hogy a tápanyagok vissza tudjanak húzódni a gumóba. A gumókat pedig ki kell ásnunk a földből és tavaszig száraz, hűvös helyen érdemes őket tárolnunk.

Miért ennyire nehéz választani?

Nem túlzás, ha azt mondjuk, a dáliák mindegyike álomszép. Ezzel pedig a nemesítők már a 18. század óta egyet értenek, így ma már temérdek variáció közül választhatunk: a tűszirmútól a pompom szirmúig, a margaréta fejűtől az óriás virágokig rengeteg színben és méretben örvendeztetik meg a kerttulajdonosokat.

Nézzen szét most kínálatunkban!

Nem csoda hát, hogy az álomszép dáliák kínálatunkban is igen szép számmal képviseltetik magukat. Évről-évre ráadásul izgalmas újdonságokkal is megörvendeztetjük kertkedvelőinket, így az áprilisi ültetés előtt már most érdemes kiválasztania kedvenceit.

Ismerje meg legszebb dáliáinkat!

                          0