Májusi teendők a kertben

Májusban a kert tele van élettel: a növények virágba borulnak, a méhecskék szorgosan dolgoznak, a madarak vidáman csicseregnek. A nap sugarai lágyan simogatják bőrünket, és sokkal több időt töltünk a a szabad levegőn. Összegyűjtöttünk számotokra néhány hasznos tanácsot, hogy milyen teendők várnak ránk ebben a hónapban a kertben: 

- Az év ezen szakaszában nyugodtan ki lehet rakni a teraszra a balkonnövényeket, mivel a fagyveszély elmúlt. A muskátlik csodásan fognak mutatni a balkonládákban, a leánderek pedig egy kis mediterrán hangulatot csempésznek a teraszra. - Sajnos a gyomok is élvezik a szép, meleg időt, és kezdenek elburjánzani, ha nem figyelünk oda. Ha azt szeretnénk, hogy dísznövényeink és gyümölcstermőink szépek és egeszségesek legyenek, el kell távolítanunk a gyomot a környékükről.

- Egyes növények májusra már elvirágoznak, ezekről érdemes eltávolítani az elhervadt virágokat. - A ribizlinek és a köszmétének már vannak kis gyümölcsei, ezért rendszeres öntözésre van szükségük, hogy bő termést tudjanak érlelni. Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl a növényeket, mert azzal már árthatunk nekik.

- A sövénynövényeket és a díszfákat ilyenkor ajánlott metszeni, hogy megkapják a kívánt formát. 

- Ha szükséges, állítsunk valamilyen állványt vagy támaszt a futónövényeinknek.

- Ültessünk a kertbe fűszer- és gyógynövényeket, mint példáúl rozmaringot, bazsalikomot, oregánót.

- Most már nyugodtan ki lehet ültetni a paradicsom, paprika, padlizsán palántákat is.

- A hónap végén érik a korai cseresznye, epret is szedhetünk már, és érdemes a mézbogyó bokrot is figyelemmel követni, mert termése már május közepétől kezd érni.

- Bár a szabadgyökerű növények ültetésének ideje elmúlt, a konténeres növényeket bátran el lehet ültetni ebben a hónapban.


0