Medvehagymás pogácsa
Előbújtak az első medvehagymalevelek és mivel a szezonja egy rövidke időszak, így igyekszünk minden évben új receptekkel kísérletezni. Legújabb kedvencünk: a medvehagymás pogácsa. Nálunk mindenki imádta, így most elhoztuk nektek is a receptet:
HOZZÁVALÓK (2 adaghoz)
- 100 ml tej
 - 1 mk cukor
 - 20 g élesztő
 - 500 g liszt
 - 2 tk só
 - 250 g vaj
 - 1 db tojás
 - 1 db tojássárgája
 - 100 ml tejföl
 - 100 g trappista sajt
 - 2 csokor medvehagyma
 
A TETEJÉRE
- 1 db tojás
 - 30 ml tej
 
ÍGY KÉSZÍTSÉTEK: A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a szobahőmérsékletű vajjal, a tojásokkal, a tejföllel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és az egészet összekeverjük.
A medvehagymát felaprítjuk, ha nagyon vastag a szára vége, azt levágjuk. Hozzákeverjük a tésztához, majd 10 percen keresztül dagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük. Alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk 2,5 centi vastagságúra. A tojást elkeverjük a tejjel, megkenjük a kinyújtott tésztát, és éles késsel 3-4 mm mélyen beirdaljuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a pogácsákat.
180 fokra előmelegített sütőben, 18 perc alatt készre sütjük őket.
 
 Jó étvágyat!
           

