Michelle Obama kertészeti tippjei

Michelle Obama követendő példát mutatott arra, hogy a saját kertünkben termett gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nagyon sokat tehetünk egészségünkért. Nem csak szóban, de tettekkel is bizonyította mindezt, hiszen férje beiktatása után a Fehér Ház kertjének 100 nm-ét zöldséges kertté alakította át.

2012-ben megjelent American Grown c. könyvében meséli el, mi inspirálta a Fehér Ház veteményes kertjének kialakításakor, hogyan kezdett bele 23 gyerkőc társaságában a munkálatokba, és mi mindent tett annak érdekében, hogy a szezon végére már 275 kg terményt tudjanak szüretelni.

Mindezt ráadásul nem profi kertészként kezdte el, így ő maga is sok kudarc és újratervezés árán érte el a sikert. Könyvében össze is gyűjtötte a 10 legfontosabb szempontot, amit figyelembe vett a veteményes kert kialakításakor:

1. A kulcs a megfelelő elhelyezésen van

Az álom-projekt megvalósításakor az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan helyezzék el az ültetendő növényeket. A Fehér Ház kertjét szerencsére egy nagyon napos területre tudták kialakítani, ugyanakkor itt is figyelembe kellett venni a növények alapvető tulajdonságait.

2. Ültessünk salátákat!

A növények kiválasztásakor mindenképp ragaszkodott a különféle saláták neveléséhez. Szerinte ugyanis az egyik legjobb érzés, ha a saját kertünkből szedett friss salátát is tálaljuk az ebédhez!


3. Mindig gondolkodjunk előre!

Mielőtt elültetjük a tavaszi veteményeket (pl. saláta, spenót, retek), akkor mindenképp érdemes gondolnunk a nyári termésűekre is, hiszen nekik is érdemes helyet hagyni. Ha pedig már kikerültek a földből a tavaszi termények, akkor érdemes egy kis komposzttal is támogatni a talajt, mielőtt beleültetnénk a következő palántákat.

4. Mozgás az egészségért

A kertészkedés egyben nagyon jó testmozgás is. A szabadban, a friss levegőn tevékenykedve szinte repül az idő! Észre sem vesszük, hogy közben hány kalóriát égetünk el (fél óra alatt kb. 180-200 kcal). Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is nagyon élvezik a közös ténykedést!

5. Kísérletezzünk bátran!

Michelle szerint kísérletezzünk bátran, hiszen ma már számos izgalmas növény közül választhatunk. A hagyományosak helyett válasszunk különlegességeket! Nem is gondolnánk, mi minden közül válogathatunk - például fekete paprika, fehér padlizsán, sárga paradicsom vagy lila sárgarépa.

                            

6. Ültessünk ínycsiklandozó fűszernövényeket is!

Noha a cél a különféle zöldségek termesztése volt, Michelle az ehető virágzó- és fűszernövényekre is gondolt. Az otthon termesztett fűszernövények íze sokkal intenzívebb és frissebb – nem beszélve arról, mennyire egészségesek!

7. Kényeztessük a beporzást végző bogarakat is!

Támogassuk növényeink fejlődését azzal is, hogy a beporzásukat végző méhek, lepkék és madarak dolgát segítjük! Télen például gondoskodjunk a madáretetők kihelyezéséről. A Fehér Ház kertjében például egy nagyobb ágyásban akár több mint 30 fajta virágos növény is helyet kap – igazi Kánaán ez a növények és állatok számára.

8. Egy nemes cél ügyében

Ha már a beporzást segítő állatokról esett szó, van még egy érdekesség, ami a Fehér Ház kertjével kapcsolatos. Michelle ugyanis két kutyatej félének is helyet adott a növények között, ezzel ugyanis egy veszélyeztetett lepkefaj fennmaradását is támogatta.

9. A szorgos méhekre is gondoltak

El sem tudunk képzelni egy kertet az izgő-mozgó lakói nélkül. Michelle is bizonyára egyet ért ezzel, így a Fehér Ház kertjébe méhkaptárakat is felállítottak – közvetlenül a veteményes kert mellé.

10. Soha ne add fel!

Michelle nem gyakorlott kertészként vágott bele a Fehér Ház csodálatos veteményes kertjének kialakításába, mégis hatalmas sikert aratott. Mi a titka? Saját elmondása szerint az, hogy sohasem adta fel! A kert ugyanis ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, a kártevőknek és még rengeteg más dolognak. Ezért ha egy növény termesztése nem sikerül, akkor érdemes újra próbálkozni, vagy egy másik fajtát választani helyette.


 „A próbálkozás és a hibázás abszolút része a kertészkedésnek, amely az idő múlásával egyre kevesebb lesz, miközben a kerted egyre szebb” – írja Michelle.

Thomas Jefferson idézete emlékeztette ugyanis arra, hogy mindig van remény: „Egy dolog hibája, kijavítható egy másik dolog sikerével”.

Az a tény pedig, hogy ez a veteményes kert az elmúlt 8 évben aktívan működött, sőt a Fehér Ház séfjei a kert terményeit felhasználva készítették el a receptjeiket, azt bizonyítja, hogy ezt a kertet és a benne lévő növényeket tényleg szeretettel gondozták.

Michelle Obama szerint ehhez nincs más dolgunk, csak: "Fogyasszanak saját maguk által megtermelt terményeket és ehhez ha kell fogjanak a kezükbe egy vasvillát."  :)


0