Miért érdemes évelő növényeket ültetni?

Az évelők az egyik legértékesebb növények a növények világából. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére évről évre, tavasszal új életre kelnek. Télen fagy éri őket, károsodnak, a felső részek elhalnak, de az életképes gyökereknek köszönhetően tavasszal újból életre kelnek.

Miért válasszunk évelő növényeket?

Az évelő növények kedveltek, sok kertkedvelő számára, mert nem kell őket évről évre újraültetni: egyszer elültetik és egy életen át gyönyörködhetnek szépségükben.

Egy évelő növény több éven át él és hajt ki, a tartós gyökereknek köszönhetően, melyből minden tavasszal új hajtás fejlődik ki. Ebből kifolyólag a növény választásakor fontos a cserép mérete, amelyben forgalmazva van – amennyivel nagyobb a cserép, annál inkább nagyobb a gyökér mérete is, tehát a növény annál inkább életképesebb. A vásárlásnál a növény magasságának nincs jelentősebb fontossága, ugyanis a növény szára folyamatos növésben van, legfőképp tavasszal, a vegetatív állapottól függően. Néhány közülük vissza is van vágva, hogy ezzel is elősegítsük a fejlődését.

Hogyan válasszunk évelő növényeket?

Az elvárásokhoz és a lehetőségekhez mérten megéri évelő növényeket választani. Választhatunk magasabb fajtákat (Rudbeckia, Echinaceea, Margaréta), vagy alacsonyabbakat (Kristályvirág, Nyuszifül, Sedum). Vannak, amelyek jól érzik magukat a napon (Kokárdavirág, Szegfű, Levendula) és amelyek az árnyékosabb helyeket kedvelik (Harangvirág, Primula, Astilbe)

Az évelő növények túlnyomó része virágával díszít, azonban választhatóak olyanok is, melyeknek szépsége a levelekben rejlik. Ezeket társíthatjuk színük szerint, csoportosíthatjuk a fajtákat a virágok színének az árnyalata szerint, vagy világos illetve sötétebb színűek szerint, hogy varázslatos kontrasztot alkotson.

Egy évelő ágyás létesítése esetén, feltétlenül figyelembe kell venni a növények szükségleteit, a talaj minőségét és a vízmennyiséget. Ajánlott, hogy a növények társítása, olyan fajtákból történjen, amelyeknek hasonlóak a környezeti szükségleteik. Egy másik fontos szempont a megfelelő távolságra való ültetés, ugyanis idővel ezek szaporodnak és egyre gazdagabb bokrot fognak alkotni.

Bármilyen évelő növényt is választ, bizonyos, hogy jó választást tett, ugyanis minimális gondozással, hosszú ideig fogja kertjét díszíteni. Ezek olyan formákat és színeket kínálnak, amelyeknek csak a képzelete szabhat határt, hogy milyen módon társítja őket.

          


0