Miért érdemes ribizlit ültetni?
Kicsi, illatos, savanykás és vitamindús – így lehetne leírni a ribizlit. Tökéletes méregtelenítő, nagyszerű vitaminforrás, immunrendszer-erősítő, ezért ezt a gyümölcsöt egyenesen a fiatalság elixírjének és a szervezetre sokszoros jó hatást kifejtő, természetes gyógyszernek tartják.
Már egyre több – de még mindig nem elég – kertben találkozunk ezzel a csodagyümölccsel, amelyet nevelni is nagyon könnyű. Íme, mit veszítenek, ha nincs ribizli a kertjükben:
- nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint (három-négyszer annyit, mint amennyi a narancsban található), antioxidánsokat (kétszer annyit, mint amennyi az áfonyában van), plusz a banán káliumtartalmának a dupláját. Ezek mellett fellelhető még benne A, B1, B2, B3, B6 vitamin, kálcium, foszfor, vas, bróm, cink, antocián, csersav, flavonoidok, béta-karotin, pektin, organikus savak és illóolajok.
- erősíti az immunrendszert, távol tartva tőlünk az influenzát, a náthát és a hörghurutot;
- zsír- és kalóriaszegény gyümölcs, így diétás étrendbe is jól beilleszthető, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott;
- jelentős rosttartalma szabályozza az emésztést és orvosolja a székrekedést, illetve más emésztési problémákat;
- a frissen nyert feketeribizli-lé már az ókortól kezdve a fiatalság elixírjeként volt számon tartva;
- mivel alacsony cukortartalommal rendelkezik, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják;
- nagyon könnyen szedhető a bokorról, még a gyerekeknek sem okoz nehézséget;
- sokrétűen felhasználható, friss fogyasztás mellett lehet fagyasztani, lehet belőle gyümölcslét, szirupot, lekvárt, sőt még ribizlibort is készíteni;
- nem igényel sok helyet, így kisebb kertekbe is ideális;
- több fajtája létezik: van fehér, piros és fekete ribizli, és nőhet bokor formájában vagy magastörzsű fára oltva.
Ha Ön is szeretne két-három ribizlibokrot nevelni, itt találja meg ajánlatunkat: https://sweetgarden.hu/gyumolcstermok/bogyos-gyumolcsuek/ribizli