Miért kell a növényeket tápozni?

A gondtalan, gyönyörű kert érdekében gondoskodnunk kell növényeinkről, melyek számára létfontosságú a könnyű talaj, a víz, a fény és a táplálkozás. Természetesen növényeink gyökérzetük útján kivonják a számukra megfelelő szükségleteket, de olykor ez nem elég, így be kell avatkozunk kiegészítőkkel.
 A tavasz mindig az az időszak, amikor a növények tápozása, feljavítása leginkább aktuális, hiszen ekkor éled újra a természet. A tápozás, a növények tápanyagutánpótlása rendkívül fontos, hiszen nem csak azt érhetjük el, hogy a növényünk virágot vagy gyümölcsöt hozzon, hanem azt is, hogy ellenállóbb legyen különféle betegségekkel szemben.

Miért van szükség a kiegészítőkre, ezek fajtái

A kiegészítők élelmet és tápanyagokat tartalmaznak, hiszen egy növény fejlődésére szükség van foszforra, káliumra, nitrogénre, levegőre, kalciumra stb. A növény sajátosságait tekintve mindegyiknek meg van a szerepe a növény életében: a virág/gyümölcs színéhez, a gyümölcs cukortartalmához, a mag csírázáshoz, a virágzat jobb fejlődéséhez, a fotoszintézishez stb. Ezért minden növénynek sajátos szükséglete van a megfelelő növekedéshez, melyhez elengedhetetlen a megfelelő kiegészítő megtalálása.

  • Tápoldat
  • Táprúd
  • Levéltrágya
  • Szerves trágya
  • Műtrágya

A kiegészítők használata, figyelmeztetés

Ha még most ültetjük el a növényünket, akkor egyszerűen műtrágyával, vagy szerves trágyával megoldhatjuk a talaj feljavítását, a plusz tápanyag bejuttatását. Ha már el van ültetve a növényünk sem kell kiásni azt a földből a tápanyagutánpótlás elérése érdekében. A kiegészítők számtalan lehetőséget nyújtanak, például a savanyú talajt igénylő növényeknek szüksége van a savanyító tőzegre, így lyukat ásva tőzeget kell juttatni a földbe, vagy a mediterrán növényeket egész évben, folyamatosan tápozni kell, a mediterrán, egynyári növényeknek kifejlesztett tápoldattal.

Fontos, hogy a tartályokon lévő utasításokat és arányokat kell követni. A tartályokon, fóliákon megjelölt mennyiséget nem érdemes átlépni, hiszen a túladagolás a növény halálához vezethet.
Ne alkalmazzon kiegészítőt, ha a növénye valamilyen betegségben szenved, pl. gombás, mert ez nem egyfajta kezelés vagy gyógyszer, hanem ételforrás. Először a betegséget kell kezelni, mellyel a növény szembesül.

Összegzés

A növényeinknek vízre, fényre, levegőre, megfelelő talajra és a kategóriájának megfelelő kiegészítőre van szüksége a harmonikus, gondtalan fejlődésre. Ha ezek adottak a növényeink rendkívül hálásak lesznek nekünk!

             


0