Milyen álmaid kertje?

Hogy néz ki almaid kertje? Ez relatív, hiszen mindenkinek más az ízlése. De ha valami idillikusról van szó, az azt jelenti, hogy kellene legyen benne minden amire szűkséged van, nemde?

A Sweet Garden azon a véleményen van, hogy az ideális kert egyben dekoratív- és hasznos. És hadd súgjuk meg, hogy nincs is szükség nagy kertre, 500 négyzetméter bőven elég ahhoz, hogy szinte mindenféle legyen a kertünkben.

Ha az ember háza táján terem mindenféle, az igazán jó dolog. Virágok, gyümölcsfák, cserjék, egy-két zöldségféle, egy sor szőlő, egy kis terasz, ahova ki lehet ülni és gyönyörködni a kertben egy kávé mellett – ez a tökéletes kert receptje.

A kültér okos rendezésével elérhetjük, hogy egész évben virágozzon vagy teremjen valami a kertben. Így minden évszakban élettel teli kertünk lesz, és minden évszakban valami újat fog nyújtani nekünk.

Az évelő növények mindig jó választásnak számítanak, mert több éven át kitartanak. Annyi különböző formájú, méretű és színű létezik, hogy mindenki talál kedvére valót. Még ha csak egy kis sarkot szánunk is nekik,  különleges varázsuk lesz, ha ízlésesen rendezzük őket. A virágágyások minden kertben magukra vonják a figyelmet. Képzeljünk el például egy olyan kertet, melyben menecskeszem színkeverék, kerti tollbuga, fáklyaliliom, nagyvirágú margaréta (sárga és fehér), piros cickafark, kerti szarkaláb, fehér és lila harangvirág, havasi gyopár, szegfű és kristályvirág van, melyek közé díszfüveket rakunk, például fehér vagy rózsaszín pampafüvet, vörös tűzgyöngyvirágot vagy esetleg kék medvecsenkeszt.  Ezen növények vizuális hatása óriási, főleg ha kombináljuk őket.

Tavasszal nem hiányozhat a kikerics, de ha van legalább egy-két gyümölcsfa is a kertben, a virágáradat le fog nyűgözni. Emellett a  gyümölcsfák még egy előnnyel járnak: a cseresznyefa például május-júniusban hoz friss ízletes gyümölcsöket, nyár végén és ősz elején pedig a szilvafának érik be a gyümölcse, melyet nem csak frissen fogyaszthatunk, hanem télire feltölthetjük a kamránkat is szilvalekvárral és kompóttal.

Ki ne szeretné az epret vagy a málnát? Egy-két tő nem fog sok helyet foglalni, és semmi se hasonlítható a saját kertünkben frissen szedett gyümölcsökhöz. Ennél frissebbet és egészségesebbet sehol se lehet kapni.

És miért ne lenne a kertben egzotikus gyümölcstermő növény is, például egy kiwi? A kiwi októberben érik be, pont időben ahhoz, hogy a kedvenc, lédús és ropogós húsú szőlőnkkel együtt fogyaszthassuk.

Petrezselyem magokat ültethetünk virágládába, vagy a konyhaablakba rakhatunk cserepes fűszernövényeket, például oregánót, babért, zsályát. Miért használnánk szárított leveleket a főzéshez, amikor kéznél lehetnek friss, zöld fűszernövények is? 

Hogy teljes legyen a ház körüli zöld övezet, a falakra vagy kerítésre futtathatunk különböző kúszónövényeket, például kúszó hortenziűt, trombitafolyondárt, akácot, borostyánt, illatos loncot vagy vadszőlőt.

A téli szürkeségben vagy a hófedte tájon csodás, sárga színfoltnak bizonyulhat a téli jázmin, mely pompásan virágba borul és illatával örömöt hoz a szívünkbe.

A fontos az, hogy az egész év folyamán legyen miben gyönyörködnünk, vagy legyen termés, melyet szedhetünk.

Az álomkert nem az, amit képeken látunk, vagy amit ránk akarnak erőltetni, hanem az, amit saját magunk kreálunk saját elképzeléseink és ízlésünk alapján. Attól lesz tökéletes, hogy a miénk!

Amikor a megálmodott kert valósággá válik, nyugodtak lehetünk, hogy megfelelően jártunk el.

           


0