Minden, amit a muskátlikról tudni érdemes

A muskátli az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb balkonnövényünk. Ez nem véletlen, hiszen rendkívül ellenálló és hatalmas virágözönnel örvendeztet meg bennünket hosszú hónapokon keresztül.

muscate

Dél-Afrika kincse

Kevesen tudják, de a muskátlik őshazája Dél-Afrika, Európába csak az 1600-as években jutott el. Természetes közegében akár 2 méter magas bokorrá is megnőhet. Nevét (Pelargónium) a görög „pelargos” (gólya) szóról kapta, hiszen virágai sokak szerint hasonlítanak a gólya csőrére. Ma már több mint 200 fajtája ismert. Közülük a legismertebb alapfajták a kerti muskátli, a futómuskátli és az angol muskátli.

Meghálája a törődést

A legtöbb muskátli fény - és melegkedvelő, így akkor érdemes kiültetni a szabadba, ha a hőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik. A napfényt is nagyon kedvelik: akkor virágoznak a legszebben, ha naponta minimum 6-8 órán keresztül fürödhetnek a nap sugaraiban.A talaj szempontjából azonban nem válogatósak. Persze a megfelelő víz- és tápanyagellátásukról gondoskodnunk kell (ugyanakkor a pangó vizet nem szeretik). Tápozzuk őket időnként tavasztól egészen őszig. Nagyon fontos továbbá, hogy locsolásuknál ügyeljünk arra, hogy a víz ne kerüljön leveleikre.Ha minderre odafigyelünk, kedvenc muskátliaink meghálálják a törődést, és központi díszei lesznek kertünknek, balkonunknak.

A mi kedvencünk: a Calliope

Kínálatunkban több fajta is megtalálható, úgy kerti mint futómuskátli. Ebben a szezonban nálunk a Calliope fajta a sztár. Hatalmas, bársonyos bordó virágfejei mindannyiunkat rabul ejtenek.


0