Minden, amit a sásliliomról tudni szeretnél

Akár az álomszép pillangók, melyek bábjukban átalakulnak egyszerű kis hernyókból, szemet gyönyörködtető teremtményekké. A sásliliomok is ilyen varázslatos átalakulással lepnek meg bennünket. Kíváncsi vagy a titkukra? Mostani írásunkban egybe gyűjtöttünk mindent, amit a sásliliomokról tudni szeretnél!

Ez aztán a varázslat!

Először talán el sem tudjuk képzelni, hogy ezek a nem igazán vonzó, kusza hagymák később mennyire különleges színjátékot adnak majd: akár a lime zöld közepű rózsaszínt, akár a lilával körvonalazott fehéret, vagy épp egy sárgás-zöldes szélbe foglalt sötét lilás belsőt. Hihetetlen milyen széles színkavalkád fellelhető a sásliliomok világában!

Minden, amit a sásliliomokról tudni érdemes

Ahogyan ígértük, most vegyük végig mindazt, amit a sásliliomokról tudni érdemes, mielőtt a nevelésük mellett döntenél. Vigyázz, mert az olvasás végére, szinte biztos, hogy te is szeretnél majd egy-két példányt ebből a különleges növényből! Már csak az lesz a kérdés, hogy milyen színből válassz.

 • A sásliliomok évelő növények, egyáltalán nem kényesek, nevelésük könnyebb, mint gondolnád. Bátran ellenáll a kedvezőtlenebb körülményeknek, a fagynak, a szárazságnak vagy akár a kártevőknek. 
 • Szeretik a napsütést, ezért érdemes olyan helyre ültetned őket, ahol sokat tudnak sütkérezni. Ha ez nem lehetséges, akkor is inkább egy félárnyékos helyet keress nekik, ne egy teljesen árnyékosat.
 • Nem igényelnek bőséges locsolást, sok folyadékot, így elegendő csak mérsékelten öntözni. A túl sok víz ráadásul a gyökerek elrothadásához vezethet. Viszont szárazság idején azért fontos, hogy a megfelelő nedvességet biztosítsd a sásliliomjaid számára.
 • Nem csak virágai, de levelei is díszítik kerted. A sásliliomok ugyanis különböző méretű, kompakt bokrokban nőnek: vannak alacsonyabbak, közepesek és egész magasak is.
 • Annak ellenére, hogy minden egyes virágában csupán egy napig gyönyörködhetünk, a virágzás időszaka hosszú és dús, így tulajdonképpen egész nyáron megörvendeztet bennünket különleges szépségével.
 • Lehet szoliterként vagy tömegesen is ültetni. Fontos, hogy amikor túlságosan sűrűvé válik, akkor szétültessük. Szaporítása pedig tőosztással történik.
 • Elvirágzás után az elnyílt virágfejeket érdemes szárral együtt levágni, így még több, még egészségesebb új virággal ajándékoz majd meg sásliliomunk.

Érdekességek a sásliliomokról

Hihetetlen mennyi titkot rejtenek ezek az álomszép virágos növények! Az előbb felsorolt izgalmas tények mellett még van pár titok a tarsolyukban:

 • A sásliliom latin neve a Hemerocallis, ami a göröd „hemera” és „callos” szavakból ered, ami „egynapos szépséget” jelent.
 • Ez a csodálatos növény Ázsiából, leginkább Kelet-Ázsiából (Kora, Kína, Japán) származik.
 • Ma már több mint 80.000 bejegyzett sásliliom fajta létezik. Közülük több száznak illatos a virága.
 • Évelőként is tökéletes, hiszen színei élénkek egész évben. Nagyon jól tolerálja a szárazságot, a fagyot és több éghajlaton is jól érzi magát.
 • Igazi díjnyertes választások kertünkben! Az USA-ban és Angliában több sásliliom fajtát is aranyéremmel díjaztak. Voltak, melyek elnyerték az angol Királyi Kertészeti Társaság „Garden Merit” („kerti termesztésre érdemes növény”) díját.
 • Egyes fajtái ehetőek is. A Hemerocallis citrina családba tartozó példányokat a kínai konyhában frissen és szárítva is nagy szeretettel használják.

Szeretnél te is egy ilyen álomszép sásliliom büszke tulajdonosa lenni kertedben?  Nézz szét kínálatunkban, és válaszd ki a hozzád leginkább illőt!

            

 

 


0