Mit csináljunk a tavaszi virághagymákkal elvirágzásuk után?

A tulipánok, jácintok, nárciszok, krókuszok amellett, hogy szépek még van egy nagyon fontos tulajdonságuk: hogy egyben évelőek is.

Ezek fagyállók, így csak egyszer kell elültetni őket és több éven keresztűl szépen virágoznak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nincs más dolgunk velűk mint éveken keresztűl csak gyönyörködni a meseszép virágokban.

Íme néhány tanács, hogy mit tehetünk a virághagymáinkkal elvirágzásuk után:

  • első sorban vigyáznunk kell, hogy a virághagymáknak szánt rész tiszta maradjon a gyomtól a nyár folyamán is.

  • elvirágzás után nagyon fontos, hogy a hervadt virágokat távolítsuk el, hogy a virághagymák ne veszítsenek fontos tápanyagokat (ezzel megakadályozzuk a magok kialakulását)

  • viszont a leveleket és a zöld részeket nem szabad levágni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a növény már nem virágzik abban az évben, várjuk meg míg ezek a részek teljesen elszáradnak, mivel az itt található energiát és tápanyagokat a hagymákban raktározódnak el.

  • 2-3 év után szükséges lehet szétszedni a virághagymákat, mert ha megfelelő környezetben vannak ültetve, akkor gyorsan szaporodnak

  • egyes kertészek kiássák nyáron a virághagymákat és hűvös helyen (20-22 C fok között) tárolják. Ősszel október-novemberben újra elültetik őket. Ezzel a művelettel meg lehet védeni a hagymákat, a rodhadástól vagy a rágcsálóktól.

A hagymás virágok ültetése nagyon jó választás ha több éven keresztűl szeretnénk gyönyörködni bennük, nagyobb erőfeszítés nélkül.

 

           


0