Mutatós kertek – így csoportosítsd a növényeket!

Hogyan néz ki egy tetszetős kert? Egy mutatós kertet különféle növények alkotnak, melyek kitűnően illenek egymáshoz.

Semmi sem a véletlen műve, gondos tervezés, és kutatás előzi meg a növények kiválasztását és ültetését. Ennek köszönhetően a növények harmonikusan fognak növekedni egymás társaságában, és kölcsönösen kiemelik egymás szépségét. A szemrevaló kertek egyik titka, hogy a növénycsoportosításnak köszönhetően, egész évben gyönyörködhetünk a különböző növények virágzásában.

Hogyan csoportosítsuk a növényeket?

• Vedd figyelembe a növények igényeit: fényigényének megfelelő ültetés, megfelelő vízellátás, tápanyagokban dús talaj.

• Társíts egymás mellé olyan növényeket, melyeknek eltérő a virágzási idejük, így egész éven át csodálhatod szépségüket.

• Tervezéskor fontos szempont figyelembe venni a növények kifejlett méreteit, és ennek megfelelően ültetni.

• Nagyszerű kontrasztot alkotnak az eltérő formájú, színű, vagy textúrájú növények társítása.

Kombináld a fenyőféléket, örökzöldeket

  Ha kedveled a zöldet, minimalista vagy, és nem szívesen bonyolítod a dolgokat, válassz kertedbe örökzöldeket! Gazdag kínálatból válogathatsz: magas, közepes, törpe, vagy kúszó növények. Kombinálhatod is őket: terülő- és törpeboróka, cukorsüvegfenyő, törpefenyő, tuja, hamisciprus, stb. Helyezhetsz köréjük kevés mulcsot, vagy díszköveket.

          

Alkoss színkavalkádot: társíts évelőket

Helyezz egymás mellé különféle évelőket, melyek fajtájukban, magasságukban és virágzási idejükben is eltérőek. Kombináld a következőket kedvedre: díszhagyma, harangláb, csillagfürt, szarkaláb, méhbalzsam, cickafark, fáklyaliliom, kasvirág, lángvirág, hamvas cipruska, margitvirág, veronika, korbácsliliom, liátrisz, kokárdavirág, liliom, kúpvirág, bazsarózsa, macedon varfű, stb.

          

Sziklakertek és …

  A sziklakertet is tetszetőssé varázsolhatjuk, ha ide illő növényekkel ültetjük be. A sziklakertekbe a legjobban a következő növények illenek: havasi gyopár, kristályvirág, porcsinrózsa, törpe nárcisz, különféle szukulensek, törpefenyők és terülő örökzöldek, díszfüvek.

          

Talajtakaró növények

Néha csak ültetés után jövünk rá, hogy nem igazán vagyunk megelégedve az eredménnyel. A növények közötti üres részeket ha beültetjük talajtakaró növényekkel, egyből teljesebb lesz az összkép. Ideális választás lehet a japán kövérke, gaiety kúszó kecskerágó, kamcsatkai varjúháj, indás bérkipimpó stb.

          

          

Tedd színessé az árnyékos kertrészt is!

Hortenzia, tollbuga, tűzgyöngyvirág, árnyékliliom, rododendron, borostyán, páfrány, mindd kitűnő választás a kertünk árnyékos részére. A szépséges árnyékkedvelő növények segítségével a kevésbé napsütötte kertrészt is virágok színkavalkádja boríthatja.

          

Mesébeillő párosítás

  A dáliák és a kardvirágok a nyár fénypontjai. Ültess néhány díszfüvet a virágok közé, melyek fokozni fogják a kert eleganciáját, és kiemelik a dáliák és kardvirágok szépségét.

          

Szegélynövények

  Japán gyöngyvessző és hamvas cipruska, cutie pie rózsa és levendula, törpe nyári orgona és alacsony díszfüvek, kecskerágó és cserjés pimpó. Válaszd ki az egyik párosítást, melynek segítségével lenyűgöző szegélyeket alakíthatsz ki.

          

Színes virágok és szálldogáló pillangók

Ugy milyen szépséges látványt nyújtanak a kertben repkedő pillangók? Ha te is szívesen gyönyörködnél bennük, ültesd kertedbe a következő virágokat: méhbalzsam, cickafark, gyűszűvirág, kasvirág, liatris, ánizsmenta, nyári orgona, zsálya, évelő díszgyertya, gyöngyvessző.

          

Színes téli hónapok?

Néhány növény segítségével a téli hónapok is színessé varázsolhatók! Színfoltok kialakításához tökéletes választás a: hunyor, ciklámen, erika, tündércserje, varázsmogyoró, fehér som, téli jázmin.

          

          

Látványos őszi napok...

Díszítsd kerted a színes levélzetükről híres növényekkel: krizantém, őszirózsa, varjúháj, őszi szellőrózsa, borbolya, physocarpus, vattacukorfű, ecetfa, japán juhar, magastörzsű gingko biloba stb.

          

Díszítsd kerted egy szegletét a tavasz hírnökeivel!

  Ültess ősszel díszcserjéket és virághagymákat, hogy kerted tavasszal színpompában tündökölhessen. Csoportosítsd őket kedvedre. Válogass a gazdag és színes kínálatból: tulipán, nárcisz, jácint, hóvirág, krókusz, ipheion, gyöngyike, írisz, japánbirs, aranyvessző stb.

          

Öltöztesd ünneplőbe a falakat és kerítéseket!

  A klemátiszok, futórózsák, futólonc, repkény vadszőlő, tarkalevelű vadszőlő, trombitafonyodár, lilaakác. Csak néhány növény, melyeknek segítségével a falakat, kerítéseket, filagóriát, boltíveket öltöztethetünk. Egy padocska a meseszép futónövények mellé, és a romantikus hangulat garantált!

          

Futórózsa és levendula

Egy tökéletes kombináció. Csak képzelj el egy boltívet, két oldalán egy-egy különböző fajta futórózsával, melyek majd a boltív tetején találkozni fognak, tövében pedig illatos levendulával.. Micsoda bámulatos színkavalkád!

          

Díszcserjék és futónövények

Ültess az ablakok és ajtó közelébe a következő növények közül: futó jázmin, gardénia, futólonc. A kellemes illatukkal megtöltik a kertet és az otthonodat is.

          

Van egy kedvenc növényed? Hozd ki belőle a legtöbbet, és ültess több fajtát a kertbe!

Árnyékliliom

  Az árnyékliliom egy szépséges évelő, mely főképp formájának és lombozatának változatos színével tűnik ki. Alkoss látványos kontrasztot a különböző árnyalatú árnyékliliomokkal. Az eredmény lenyűgöző lesz!

          

Hortenzia

  Bármely kertbe kitűnően mutat a hortenzia! Gazdag, sűrű bokorrá fejlődik. Nagy méretű, változatos színű virágzattal rendelkezik. Csoportosíts kerted árnyékos részeire külömböző fajtájú és színű hortenziákat. A látvány káprázatos!

             

Tűztövis

  Kombináld bátran a tűztövis fajtákat egymás között. Ültesd őket felváltva: sárga, piros, és narancssárga színűeket. A levélzetnek és a bogyóknak köszönhetően rendkívül figyelemfelkeltő, látványos kerítést alakíthatsz ki.

          

Rózsa Kert rózsa nélkül?

Szinte elképzelhetetlen! Válogass kedvedre, hosszan virágzó fajták közül, melyek nyár elejétől, késő őszig fogják színesbe öltöztetni kerted! A lenyűgöző látvány érdekében ajánlott eltérő színű rózsákat kombinálni. Nem csak a színekkel játszhatsz, hanem a formákkal is: ültess vegyesen futó-, terülő-, park-, teahibrid rózsákat stb.

          

A mutatós kertre jellemző, hogy rendezett, kellemes látványt nyújt, és minden évszakban van miben gyöngyörködni!

          


0