Növények takarása

Amikor a kinti hőmérséklet pozitív, a kert gyönyörű, a növények teljes pompájukban tündökölnek. De mit tegyünk, ha a hőmérséklet csökken? Egyszerű! A hidegre érzékeny növényeinket takarással védjük!

Nagyon fontos, hogy a növényeket igyekezzünk természetes alapanyagú textilekkel, különféle zsákokkal, akár fenyőgallyal vagy szalmával betakarni.

Mikor takarjuk be a növényeket?

Egy nagyon fontos szempontot szükséges figyelembe venni: csak akkor szabad a növényeket takarni, amikor a hőmérséklet lecsökkent. Ne hagyatkozzunk a régi hagyományokra és szokásokra, hogy télen takarni kell a növényeket! Az évszakok változóak, ezért ne az évszakra vagy a naptárra, hanem a kinti hőmérsékletre hagyatkozva döntsünk a növények takarásáról. Alkalmazkodjunk a jelenlegi éghajlati és területi viszonyokhoz.

A tél hazánkban jellemzően december-február közötti időszakban van. Extrém hideg, hó, alacsony hőmérséklet, köd, hóvihar volt jellemző régen. Ez már az utóbbi években megváltozott, és az ország legtöbb részében a korábbi évekhez képest magasabb hőmérsékleteket mérhettünk. A megváltozott körülmények miatt akár decemberben, januárban is lehetnek 5, 10 vagy akár még magasabb hőmérsékletek. Ezért felmerül a kérdés: vajon szükséges takarni a növényeket csak azért, mert jelenleg tél van? Teljesen haszontalan, sőt, komoly károkat okozhat a növénynek!

A növényeket csak akkor takarjuk, ha a hőmérséklet egy bizonyos fok alá csökken. Vannak növények, amelyeket már fagyközeli hőmérsékletnél, 1-2 foknál takarni kell, míg más növényeket a mínusz fokok alá csökkent hőmérsékletnél szükséges csak védeni. A növényeket csak addig hagyjuk takarva, amíg a hideg tart!

           

Fontos megjegyezni!

A növényeket nem az évszaknak, hanem a hőmérsékletnek megfelelően szükséges takarni!

• A naptár szerint hiába van tél, ha a kinti hőmérők plusz fokokat mutatnak, NE takarjuk a növényeket!

• A hideg nem követi a naptárat, ezért nemcsak télen, hanem akár tavasszal is lehetséges, hogy takarnunk kell növényeinket. Figyeljünk oda, március és április környékén is, ha a hőmérséklet fagypont közeli vagy fagypont alá csökken, készüljünk fel a növények takarására, és szükség esetén takarjuk őket, amíg hideg van.

                          


0