Növénytársítás a kertben

Kertünkbe általában dísz- és haszonnövényeket is szeretnénk ültetni. Az emberekhez hasonlóan a növények közt is vannak olyanok, amelyek jól kijönnek egymással, s olyanok is, amelyek kevésbé. Ültetéskor tehát – esztétikai és funkcionális szempontokat is figyelembe véve – szem előtt kell tartanunk, hogy mit mivel érdemes társítani.

Két vagy több, különböző fajtájú növény helyes párosítása, vagyis a növénytársítás célja, hogy olyan növényeket ültessünk egymás mellé, amelyek segítik egymás fejlődését és közösen távol tartják a kártevőket.

Milyen növényeket ültethetünk a különböző zöldségek mellé?

Elsősorban ellenőriznünk kell, melyek azok a zöldségek, melyek mellé dísznövények ültethetők, majd a kreativitásunkat kibontakoztatva ültessük a zöldségek köré vagy közé a velük összeillő társakat.

Következzen néhány összeillő növény:

• A kaliforniai paprika mellé jól illik: oregánó, petrezselyem, póréhagyma, bazsalikom, sárgarépa, paradicsom, hagyma, padlizsán, muskátli, petúnia.

          

• A burgonya mellé: bab, borsó, hagyma, káposzta, torma, zeller, levendula, gyűszűvirág, petúnia, körömvirág, krizantém.

          

• Az uborka mellé ültethetjük a következőket: kukorica, borsó, sárgarépa, répa, hagyma, fokhagyma, szőlő, szeder, málna, eper, napraforgó, körömvirág.

          

• A hagyma társnövényei: paprika, paradicsom, cékla, spenót, saláta, kakukkfű, póréhagyma, karalábé, eper, kapor, kamilla.

          

• Cukkini mellé ültethető: bab, kukorica, retek, körömvirág, napraforgó.

          

• Télálló fukszia mellé ültessünk bazsalikomot, egrest, paradicsomot.

• Rózsák köré ültethetünk salátát, babot, burgonyát, fokhagymát.

• Kerti izsóp mellé ültessünk káposztát, vagy szőlőt.

A zöldségek (hagyma, spenót, rukkola stb) között tavasszal megjelenhetnek a virágok is: tulipán, jácint, óriás díszhagyma. Majd nyáron a kasvirág, kúpvirág, ánizsmenta, hajnalka, cickafark, orosz zsálya virágaiban gyönyörködhetünk a zöldségek között. Általában a rusztikus megjelenésű virágok érzik igazán jól magukat a gyümölcstermők között.

Hogyan segítik egymást ezek a növények?

  • A növények egy része a méheket vonzza, amelyek hozzájárulnak a beporzáshoz, míg mások a madarakat csalogatják magukhoz, melyek megeszik a hernyókat, szöcskéket és más, a növényeket károsító rovarokat.

• Egyes növények erős szagot bocsátanak ki, ezáltal távol tudnak tartani maguktól bizonyos kártevőket.

• Vannak olyan növények is, amelyek kölcsönösen segítik egymást a fejlődésben, mivel nincs köztük versengés sem fényért, sem helyért, sem pedig a tápanyagokért. Klasszikus társítás a kukorica, bab és tök hármasa. A kukorica növekedési támaszt nyújt a babnak, mert fel tud rá kúszni, a bab megköti a nitrogént a talajban, a tök pedig fenntartja a talaj nedvességét.

• Egyes napsugárzásra érzékeny növények, például a saláta optimálisan fejlődik, ha egy másik, magasabb növény (kukorica) árnyékában növekedhet.

Honnan vásároljuk a növényeket?

• Olyan helyről ajánlott beszerezni a növényeket, ahol fajtaazonossági garanciát vállalnak, és ahol az ügyfelek megkapják a növények mellé az ültetéssel és gondozással kapcsolatos információkat is.

                                                

Mit nyerhetünk azzal, ha a kertünkben lévő zöldségek mellé virágokat is ültetünk?

• Nem kérdéses, hogy a virágokkal díszített zöldségeskert egyedi dísze lesz kertünknek. Egy rendezett, dísz- és termőnövényekből álló ágyás vonzza a tekintetet, és a szomszédok, látogatók elismerését is kivívhatjuk általa.

• A megfelelő növénytársításnak köszönhetően ugyanakkor távol tarthatjuk a kártevőket, illetve elérhetjük, hogy növényeink segítsék egymás növekedését és fejlődését. Elősegíthetjük az aktívabb beporzást, és nem utolsó sorban, amikor kertünkbe kilépünk, megcsodálhatjuk a gyönyörű dísznövényeket, és közvetlen mellettük betakaríthatjuk a friss, ízletes zöldségeket.

Lássunk is munkához, ültessünk csodaszép dísznövényeket zöldségeskertünkbe! :)

          


0