Okos otthonok és kertek

Ha olyan kertről álmodsz, aminek a karbantartása egyszerű, nem igényel nagy erőfeszítést rendben tartani, és akár az otthonodból vagy nagyobb távolságról is kezelhető, akkor jó hírünk van számodra! Manapság már szinte semmi sem lehetetlen, és a “smart home” avagy az okos otthon, illetve a “smart garden” avagy az okos kert is karnyújtásnyira van tőlünk. A technológia a kertrendezésnek is szerves eleme lett, segítségével a kertészkedés egyszerűbbé vált, életünk pedig kényelmesebbé.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan kapcsolódik a tehnológia és a kertészet? A válasz egyszerű: olyan berendezések révén, amelyek kommunikálnak egymással, és irányíthatók valamilyen eszközzel (laptop, telefon). Ezeknek a rendszereknek a használata nemcsak kényelmes, de időt, energiát, és vizet is spórolhatunk általuk.

          

Lássunk néhány példát:

1. Intelligens fények

          

Nincs is annál kellemesebb, mint egy hosszú nap után este a kertben pihenni. Az esti órákban azonban szükség van megfelelő megvilágításra is. Jó megoldás lehet egy mozgásérzékelős rendszer kiépítése, mely mozgásra reagálva kapcsolja fel a kinti fényeket.

          

A plug and play rendszerek segítségével kertünk különböző részeinek a megvilágítását tudjuk irányítani, és annak függvényében kapcsoljuk be a fényeket, hogy a kert épp melyik részén van rá szükség. Így külön lehet megvilágítani a járdát, a bejáratot, a pihenő részt, az étkezőt. Használata egyszerű, könnyen kezelhető, a rendszert irányító alkalmazást telepíthetjük táblagépre vagy telefonra.

           

          

Léteznek olyan beépített érzékelők is, amelyek sötétedéskor automatikusan felkapcsolják a fényeket.

          

2. Öntözőrendszerek

  A tömlő és a locsolókanna lassan a múlté, egy vezérléses öntözőrendszer telepítése jelen időjárási körülmények között pedig már-már nélkülözhetetlen egy kertben. Segítségével az öntözés időzítve, automatikusan fog elindulni akár akkor is, amikor épp nem tartózkodunk otthon.

          

Egy jól kiépített, érzékelőkkel ellátott öntözőrendszerrel jól be lehet osztani a rendelkezésre álló vizet. A locsolás esőzéskor nem fog beindulni, száraz időszakban pedig nagyobb vízmennyiséget fog biztosítani növényeink számára.

          

3. Érzékelő, szenzor

Vannak olyan érzékelők, amelyeket a földbe helyezve valós időben mutatják a föld víztartalmát, tápanyagtartalmát, a talaj hőmérsékletét. Például ha a talaj paraméterei normális, optimális szinten vannak, esőzést követően elegendő víz van a földben, akkor az öntözőrendszer nem fog beindulni. Illetve azt is jelzi, ha a talaj tápanyagokban szegény, mi pedig időben cselekedhetünk.

          

4. Robotfűnyíró

  Szép füvet szeretnél az udvarodra, de nincs elegendő időd a karbantartására? Időzítsd be a fűnyíró robotot, hogy lenyírja a füvet helyetted! A legtöbb modell telefonhoz vagy tablethez is csatlakoztatható, beépített GPS-el rendelkezik, lopásgátló rendszerrel van felszerelve. Lehetővé teszi a gyep könnyebb kezelését teljesen autonóm módon.

          

Programozható, így igényeink szerint szabhatjuk meg, hogy milyen időközőnként és milyen hosszúra nyírja a füvet. A robot nem hangos, ezért akár éjszakára is beindítható.

5. Térfigyelő rendszer

          

Ha szeretnéd magad és otthonodat biztonságban tudni, és nyugodtnak lenni akkor is, amikor elmész otthonról, telepíthetsz térfigyelő kamerákat a házad köré. Ezek bármilyen mozgást érzékelnek és rögzítenek, ami az udvaron és a ház körül történik. Akár a riasztórendszerrel is összeköthetjük a kamerákat, így gyanús mozgás esetén azonnal beindul a riasztás.

6. A víz hőmérséklete

  Ha nagyobb udvarral rendelkezel, ahol van hely medencének, akkor érdemes beszerezni egy vízmelegítő rendszert is, aminek segítségével beállíthatod az optimális vízhőmérsékletet.

          

Összegzésképp elmondhatjuk, hogy érdemes okos rendszerekkel felszerelni otthonunkat és kertünket, mivel:

• Időt, energiát, és akár vizet is spórolhatunk segítségükkel – az önözőrendszer csak akkor fog beindulni, amikor a növényeknek szükségük van vízre, illetve a világítás is napnyugta után vagy mozgás érzékelésre kapcsolódik majd fel.

• Erőfeszítés nélkül élvezhetjük a kert nyújtotta kényelmet és nyugalmat: egy gombnyomással irányíthatjuk az öntözést, melegíthetjük a medence vizét, a robotfűnyírónak köszönhetően pedig ki sem kell mennünk a házból a fűnyírást elvégezni.

• Óvjuk a környezetet és a kertet – az érzékelők segítségével folyamatosan mérhetjük, hogy milyen a talaj, víz minősége és hőmérséklete, a térfigyelők pedig biztonságosabbá teszik otthonunkat.

          


0