Öt rendkívüli fa

Minden hobbikertész szeretne büszkélkedni a növényekkel, amiket nevelt, egyedi és különleges oázist szeretne létrehozni otthona körül. Öt olyan díszfát mutatunk be  Önnek, melyek segítségével minden bizonnyal egyedivé varázsolhatja kertjét, s a szomszédok és a látogatók figyelmét is felkelheti. Következzen tehát a selyemakác, a páfrányfenyő, a júdásfa, a nagylevelű császárfa és az ámbrafa rövid ismertetése.

Selyemakác

A selyemakác (Albizia julibrissin) kitűnő választás, ha trópikus hangulatra vágyik. Ernyője alatt egzotikus nyaraláson érezheti magát a saját kertje kényelmében. Erősen szétterülő, esernyőhöz hasonló, nagy lombozatot formál,  elegáns, tollszerű levelei az éjszaka közeledtével és esőzéskor összecsukódnak. A levelek általában kellemes zöld színűek, vannak azonban olyan fajták is, melyek vörösesbarna árnyalatokban pompáznak. Legigézőbbek azonban a rózsaszínű, illatos és légies virágai, melyekben hosszú időn keresztül gyönyörködhetünk. Ültesse kertjének világos, napos részére.

Ginkgo biloba

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) egy ritka, ázsiai eredetű, egzotikus lombhullató fa, a természet igazi ékköve. Könnyen nevelhető, alkalmazkodik a városi szennyezett levegőhöz is, ezért nemcsak a kertekben de parkokban is találkozhatunk vele. Lombozatát legyező formájú levelei alkotják, melyek nyáron zöldek, s ősszel sárgás-arany árnyalatokban tündökölnek. Hosszú életű fa, vannak több, mint ezer éves példányok is. Érdemes világos, napos helyre ültetni, de a félárnyékos elhelyezést is eltűri. Dekoratív fa, ugyanakkor leveleinek gyógyászati célú felhasználása igen sokrétű, ezért nagyon értékes gyógynövény. Kínában a legősibb idők óta használják orvosi célokra, a patikákban tabletták, kapszulák, szirupok formájában is megtalálhatók a ginkobiloba-készítmények. Pozitív hatással van a vérkeringésre, kiváló memóriaserkentő, és enyhíti a depressziós tüneteket is.

Júdásfa

A júdásfa igazán dekoratív, díszfaként vagy cserjeként is nevelhető. Széles, sűrű, jól elágazó lombozatával és főleg intenzív színű virágaival hívja fel magára a figyelmet. Kerekded, önmagukban is dekoratív virágai még a levelek megjelenése előtt díszitik a fát. Az akác virágaihoz hasonlóan, csoportosan helyezkednek el, s valósággal elkápráztatnak szépségükkel. Szoliterként is megállja a helyét, de más növényekkel együtt is ültethető. Kivételes dísze lehet kertünknek, parkokba is tökéletes választás.  A virágzást követően megjelennek a termések, melyek zöld, majd bíborbarna színűek, bab formájúak, s  belsejükben apró magvak találhatók. Napos helyre ajánlott ültetni.

Nagylevelű császárfa

A nagylevelű császárfa (Paulownia tomentosa) nagyon gyors növekedésű és rendkívüli szépségű fa. Levelei nagy, szív formájúak, liláskék virágai csoportosan, hosszú fürtökbe tömörülve helyezkednek el az ágakon. A virágok színe és édeskés illata is különleges. Kertek és parkok kedvence, érdemes napos, világos helyre ültetni. A kifejlett példány elérheti a 15-20 m magasságot is, hatalmas koronája a nyári forró napokon hűsítő árnyékot biztosít.

Ámbrafa

Az ámbrafa (Liquidambar styraciflua) egy eleganciát sugárzó lombhullató díszfa. Sűrű koronája piramis alakot formál, levelei karéjosak, tavasszal és nyáron élénkzöld színűek, ősszel pedig festői szépségű lombja égőpiros, ibolyakék és narancsvörös árnyalatokban pompázik. Káprázatos színvilágának köszönhetően bármelyik park vagy kert ékessége lesz.

Bízunk benne, hogy megkönnyítettük Önöknek a választást. Bármelyiket is választaná a fentebb felsorolt fák közül, biztosan irigylésre méltó dísze lesz kertjének. Látványa bűvöletbe fogja ejteni Önt, szomszédait és látogatóit is.

                      


0