Selyemmirtusz – egyedi kertek ékessége

Minden hobbikertész szeretne egyediséget és újdonságot csempészni kertjébe, ehhez pedig szüksége van egy páratlan “hozzávalóra”. A Lagerstroemia vagy más néven selyemmirtusz épp egy ilyen növény, mely első látásra elvarázsol és magával ragad. Kertjébe kilépve minden alkalommal lenyűgöző látványt fog nyújtani Önnek. Vendégei, szomszédai is bizonyára észre fogják venni kertjének e különleges darabját.

Mutatós, lombhullató cserje. Legvonzóbb részei rojtos szirmú apró virágai, melyek tömör fürtökbe rendeződve a szárak végén helyezkednek el. A virágok hosszan, kb. 3 hónapon keresztül július-szeptember között nyílnak. Fajtától függően lehetnek fehér, rózsaszín, lila, piros színűek. Apró sárga színű porzói kecsesen emelkednek ki a hullámos szélű szirmok közül, ezzel is növelve a selyemmirtusz bájosságát. A levelek kellemes zöld színűek, majd lombhullatás előtt az ősz színeiben, vöröses árnyalatokban pompáznak.

Napos, napsütéses részre ajánlott ültetni. Talajra nem igényes, akár homokos vagy agyagos talajban is szépen fejlődhet. A túlzott öntözés a gyökérzet rothadásához vezethet, ezért erre mindenképp ajánlott odafigyelni.

Szoliterként vagy csoportosan is ültethető, sőt akár sövény kialakítására is alkalmas. Mivel talajra nem igényes és jól alkalmazkodik a városi, szennyezettebb levegőhöz is ezért parkokban, tereken is találkozhatunk vele.

Szárazságtűrő de az első évben érzékenyebb, ezért a növény vízigényét figyelmbe véve szükséges rendszeresen öntözni. Téli védelmet igényel ha a hőmérséklet -15 Celsius fok alá csökken.

Metszést nem igényel, ellenben ha az elhalt, törött részeit szeretné lemetszeni ezt érdemes késő téli – kora tavaszi időszakra időzíteni, még a rügyfakadást megelőző időszakban. A túlzott metszés következményeképp megtörténhet, hogy a növény a következő évben nem virágzik, ezért csak gondosan, épp csak a szükséges részeket vágja ki.

Ha különleges szépségre vágyna válassza bátran a nagy népszerűségnek örvendő lila vagy Dynamit selyemmirtuszt. Lenyűgöző és egzotikus megjelenésével kertjének páratlan büszkeségévé fog válni.

         


0