Szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése

A gyümölcsfa igazi kincs! Bármilyen kis kertünk is van, ültessünk minél több és minél több fajta gyümölcsfát, mert ezek az év folyamán többször is megörvendeztetnek majd.  Tavasszal virágaikkal kápráztatnak el, a forró nyári napokon árnyékot biztosítanak, tisztítják a levegőt, s ha eljön az ideje, ízletes gyümölcsökkel ajándékoznak meg!

A gyümölcsfák ültetése figyelmet, és egy kis hozzáértést is igényel. Törékeny, sérülékeny csemetéket helyezünk a földbe, melyeknek gondoskodásra, odafigyelésre van szükségük. Mielőtt nekikezdenénk a tulajdonképpeni ültetésnek, szerezzük be a szükséges információkat, tájékozódjunk az ültetés menetét illetően.

A megfelelő előkészületek elengedhetetlenek! Csak a gondosan előkészített és megfelelően elültetett fák lesznek később kertünk gyümölcsöző ékességei!

       

Hogyan néznek ki a gyümölcsfák?

A csemetéket fontos ültetés előtt ellenőrizni, így bizonyosságot szerezhetünk róla, hogy minőségi növényeket vásároltunk:

- egy 1-2 éves fa legalább 1 méter magas

- gyökérzete egészséges, kb 30 cm hosszú

- a szár egészséges megjelenésű, száraz és sebes részek nélkül

- ha oltott fát vásároltunk, az oltványpont sem lehet sebes

Ha mégis kétségeink merülnének fel a fa életképességét illetően, nyugodtan kaparjuk meg a fa törzsét, és amennyiben a felső kéreg alatt zöldes színű a törzs, akkor nincs ok aggodalomra, a fa minden bizonnyal életképes!

Mikor ültessünk gyümölcsfát?

Gyümölcsfákat két időszakban, tavasszal és ősszel is ültethetünk. Mivel fontos, hogy ezek ne legyenek vegetációs időszakban, az ültetési idő elég behatárolt. Nem csupán az évszakot vegyük azonban figyelembe, hanem az időjárási viszonyokat is, így lehetünk csak biztosak benne, hogy a növényeket nem tesszük ki fagyveszélynek.

Tavaszi ültetés

Februártól áprilisig ültethetők a gyümölcsfák. Fontos, hogy a fa vegetációs szempontból nyugalmi állapotban legyen a csemete, mivel ha beindult a fejlődés, nagy eséllyel nem fog megfakadni. Azonban túl korán -  amikor a talaj még fagyos, vagy ha esélyes, hogy újabb fagyok következnek - sem szabad ültetni.

Őszi ültetés

A gyümölcsfák lombhullatása után megkezdődik az őszi ültetési időszak, ami októbertől novemberig vagy akár decemberig is tarthat. Az időjárás ebben az esetben is meghatározó, a késő őszi meleg napok kitolják az ültetési időt, ugyanakkor még a fagyok beállta előtt szükséges elültetni a fákat!

Az őszi ültetési időszak előnye, hogy a fa gyökérzetének van ideje megerősödni, megszokni a helyet, és tavasszal már csak a növekedésre összpontosíthat.

Akár a tavaszi vagy őszi időszakot választjuk, a szabadgyökerű gyömölcsfákat a kiszállítást követően a legrövidebb időn belül el kell ültetni! 

Jó kertészkedést kívánunk!

             


0