Szőlő ültetése

Ha a kertészkedés a szenvedélyed, és ízletes szőlőt szeretnél szüretelni, akkor ez a cikk neked szól. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakorlati tippet, hogyan ültess úgy szőlőt a saját kertedben, hogy az bőséges termést hozzon, és finom csemegeszőlővel és házi bor készítésére kiválóan alkalmas borszőlővel jutalmazzon meg. 

                                  

A megfelelő fajta kiválasztása 

A megfelelő szőlőfajta kiválasztásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni: 
  
Felhasználás: Ha házi bort szeretnél készíteni, akkor a borszőlők közül kell választanod. Ha pedig friss fogyasztásra vagy desszertek készítéséhez keresel szőlőt, akkor érdemes édes és aromás csemegeszőlő fajtát vagy magnélküli fajtát választani.    
Környezeti körülmények: A beültetni kívánt terület éghajlati viszonyaihoz megfelelő fajtákat szükséges választani, hogy egészséges és bőséges legyen a termés. A télállóság, szárazságtűrés és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség fontos szempontok.   
Érési időszak: A különböző szőlőfajták általában augusztus és október vége között érnek be. Ha szeretnéd, hogy a család több hónapon keresztül élvezze a szőlő friss ízét, javasoljuk, hogy olyan fajtákat ültess, melyek különböző időszakokban érnek be.    
Személyes preferenciák: A szőlő íze és színe szintén fontos szempontok. Választhatsz klasszikusan édes, muskotályos, finoman aromás, sőt enyhén fűszeres ízű fajtákat is friss fogyasztásra vagy feldolgozásra, valamint eldöntheted, hogy fehér- vagy vörösborszőlő fajtát szeretnél. 

                          

Mikor kell ültetni? 

A szőlőoltványokat tavasszal vagy ősszel kell elültetni. Ha tavasszal ültetsz szőlőt, akkor győződj meg arról, hogy a talaj kellően felmelegedett már, és a késői fagyok veszélye elmúlt. A tavaszi ültetés ideális ideje általában március és május eleje közé esik. Ha ősszel ültetsz szőlőt, akkor azt az első jelentős fagy előtt kell megtenni. A szőlőoltványokat ez esetben október-novemberben javasolt elültetni.

                          

Az ültetés előkészítése 

Az ültetés előtt elő kell készíteni a helyet annak érdekében, hogy a szőlőoltvány megfelelően tudjon majd fejlődni. A szőlő termesztésére a legalkalmasabbak a déli, délnyugati és a délkeleti fekvésű területek. 

Válassz egy megfelelő helyet a kertben, távolítsd el a gyomokat, és egyengesd el a talajt ott, ahova a szőlőoltvány fog majd kerülni. A növények között elegendő helyet kell hagyni, hogy biztosítsd a szőlő fejlődéséhez szükséges fényt, valamint a megfelelő légáramlást a betegségek kialakulásának megelőzésére. A minimális ültetési távolság fajtától függően kb. 1 méter kell legyen a szőlőoltványok között. 


                                    

Szőlőoltványok ültetése 

A sikeres ültetéshez csupán néhány egyszerű lépést kell követned: 

1. lépés: Áss egy megfelelő átmérőjű és mélységű gödröt, amelyben a szőlőoltvány gyökerei kényelmesen elférjenek majd. 

2. lépés: Távolítsd el a csomagolást, vágj le egy keveset a gyökerekből, majd tedd a szőlőoltványt egy vödör vízbe pár órára, hogy a gyökerek szívják meg magukat vízzel.

3. lépés: Helyezd a szőlőoltványt a gödörbe, ügyelve arra, hogy a gyökerek szépen szétterüljenek. Az oltási pont kb. 1-3 cm-rel a talaj szintje felett kell, hogy maradjon.  

4. lépés: Fedd be a gyökereket egy vékony réteg földdel, és öntözd meg jól. Ismételd ezt a lépést, amíg a gödör meg nem telik földdel egészen a talaj szintjéig. 

5. lépés: Kupacold fel a szőlőoltványt az oltási pont szintjéig. Ez segít megvédeni a szőlőoltványt a fagytól és a szárazságtól. 


Ültess most szőlőoltványokat, hogy gazdagon szüretelhess finom, zamatos szőlőt az elkövetkező években!

                              

0