Tavaszi karcsúsító brokkoli krémleves
Nem hiába említik annyiszor „a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk”. Ráadásul a fogyókúrázók jóbarátja is! Nem csupán erős antioxidáns és telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de segít a rák megelőzésében, erősíti a csontokat és még napestig lehetne sorolni. Mindenképp érdemes tehát kipróbálni az alábbi brokkoli krémleves receptet!
Milyen növény is a brokkoli?
A brokkoli a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata és közeli rokonságban áll a karfiollal, fejes káposztával, bimbós kellel és a karalábéval is. Már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, hazánkban azonban csak az elmúlt 20 évben kapott igazi népszerűséget.
Miért érdemes brokkolit fogyasztani?
-
Rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz
(béta-karotint, B1, B2, B3, B9, C vitaminokat, kálciumot és vasat) -
Segít megelőzni a rák kialakulását
-
Nagyon jó immunerősítő
-
Erősíti a csontokat is (kalcium és K vitamin tartalma miatt)
-
Csökkenti a koleszterinszintet (oldékony rostjainak köszönhetően tisztítja a szervezetet)
-
Enyhíti az allergiás tüneteket
-
Csökkenti a gyulladást
-
Kiváló antioxidáns
-
Erősíti a szívet
-
Segíti a fogyókúrát
Bátran fogyasztható nyersen, párolva, sütve, pépesítve, turmixokhoz, rántva, húsokkal egybesütve, vagy akár egy ínycsiklandozó krémlevesként is:
TAVASZI KARCSÚSÍTÓ BROKKOLI KRÉMLEVES
Hozzávalók:
-
50 dkg Broccoli Calabrese (egyenesen a kertedből)!
-
1 fej vöröshagyma
-
2 dkg vaj
-
1,5 dl tejszín
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 csipet őrölt szerecsendió
-
só, bors ízlés szerint
A készítése pedig nagyon egyszerű:
Vedd elő a kedvenc lábasod, amiben a levest készíteni szeretnéd! Ezután olvaszd meg a vajat benne, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és párold üvegesre! Ezután törd bele a fokhagymát is, keverj rajta 2-3-at és már jöhetnek is a megmosott, egyenletes nagyságúra darabolt Brokkoli Calabrese darabok. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a brokkolikat, majd főzd addig, amíg könnyen pépesíthető nem lesz a zöldség!
Ha kész vagy, egy turmixgép segítségével pépesítsd a levesed, adj hozzá szerecsendiót, sót, borsot! Végül a 1,5 dl tejszínt is keverd bele pár gyors mozdulattal - és már kész is!
Ha szeretnéd tökmaggal, pirított bacon darabokkal, vagy akár zsemlekockával is díszítheted.
Milyen brokkolit használj a recepthez?
A Broccoli Calabrese az egyik legkedveltebb brokkoli-fajta. Küllemre hasonlít a karfiolhoz: roppanó rózsái szorosan ülnek egymás mellett. Nyári-őszi termesztésre alkalmas, sötétzöld színű fajta. Bátran fogyasztható nyersen, párolva, sütve, turmixolva, levesként, de akár le is fagyasztható. Mag vetési ideje: március – április.