Tegyük szebbé kertünket dáliákkal

 A dália virága a legrégebbi időktől díszíti környezetünket. S, habár mostanában veszített  népszerűségéből, valamikor alig volt olyan kert, ahol ne találkozhattunk volna vele. Az sem véletlen, hogy női névvé alakult a virágnév, hisz a dáliavirág különleges alakja és gazdag színvilága révén valóban különleges, nőies jelenség.

Mikor és hová ültessük?

A dália egy igen dekoratív évelő növény, melyet elsősorban kertbe javasolt ültetni, azonban, ha a hely nem teszi lehetővé, ültethetjük nagyobb virágcserépbe is. Fontos a megfelelő méret kiválasztása, hisz kis cserépben nem fejlődik megfelelően. Egy nagyon érdekes alakú, megvastagodott gyökérre hasonlító gumóból fejlődik ki. Bár fajtától is függ, általánosságban kijelenthetjük, hogy magas növekedésű növény, magassága 40 és 150 cm között változhat. Ahhoz, hogy egész nyáron át élvezhessük virágainak csodálatos látványát, a gumót tavasszal kell elültetni, akkor, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10-15 fokot. Az ültetés 6-8 cm mély ültetőgödörbe javasolt, úgy, hogy a gumó hegye a föld felszínéhez kerüljön. A megfelelő fejlődés érdekében 30-40 cm távolságot kell hagyni a növények között. Napos, esetleg félárnyékos elhelyezést és termékeny, jó vízelvezetésű talajt igényel, a nagy nyári melegekben pedig javasolt az öntözés. Szárai függőleges és erős növekedésűek, belül üregesek, levelei pedig nagyok és fogazott szélűek; nagyon kellemes zöld színbe öltöztetik a növényt.

Nem télálló, ezért gumóját ősszel fel kell ásni, és száraz, hűvös helyen tárolni: pince vagy hideg kamra megfelelő hely a gumók teleltetésére.

A nyári kert csillaga. Dáliafajták

A dália a kora nyári időszaktól egészen késő őszig örvendeztet minket virágaival. Különleges és változatos forma- és színvariációkat kelt életre. Csak párat említve a fajták közül:

a szimpla virágú dália a margarétához hasonló, a dupla szirmú változata a szellőrózsára emlékeztet, de találunk vegyes szirmút, melynek a belső szirmai rövidebbek és dúsabbak, külső szirmai pedig nagyok és hosszabbak, vagy igen népszerű a különleges megjelenésű kaktusz virágú, melynek szirmai vékonyak és hegyesek.  A dáliák lehetnek egyszínűek vagy többszínűek, pompon virágúak, törpe fajták, a variációk száma szinte végtelen. Szépségüket nehéz szavakkal leírni, viráguknak formája tökéletes, szirmaiknak alakja különleges, színük pedig intenzív és magával ragadó.

Szimbolisztikája

Különleges megjelenésének köszönhetően a dália a megbecsülés és a tisztelet jelképe, egyes kultúrákban, az eleganciát, másokban pedig a szerelmet és a vágyat jelképezi. Azt tarják róla, hogy a pozitív irányú változást, a hálát, megbecsülést, jóságot, őszinteséget és jóizlést testesíti meg. A nyáron születettek virága. A virágok színe is üzenetet hordoz: a vörös dália erőt és határozottságot sugall, tökéletes választás egy olyan személy számára, aki betegségből gyógyul vagy épp egy új életszakasz kezdetén áll. A fehér dália, nem meglepő módon, a tisztaságot, ártatlanságot jelképezi, de jelentheti az összpontosításra,  koncentrációra való késztetést is. Tökéletes választás nagyszülők vagy gyerekeknek számára készített csokrokba, akár keresztelőre is. A rózsaszín virágú a jóság, szépség és a nőiesség megtestesítője, ajándékozhatjuk édesanyáknak, lánytestvérnek, barátnőnek, tökéletes nőnapra, születésnapra, névnapra. A lila dália a méltóság, nemesség jelképe, olyan személynek ajándékozzuk, akit tisztelünk, csodálunk. A zöld és kék dália pedig az új lehetőségeket, változást, újrakezdést szimbolizálja.

Tipp

Ha otthonunkban is szereztnénk gyönyörködni a csodálatos dáliákban, javasoljuk, hogy a reggeli órákban vágjuk le a virágokat, mivel ekkor még nem viselte meg őket a nappali meleg hőmérséklet. A teljesen kinyíltak vagy nagyon bimbós virágok helyett válasszuk azokat, amelyek most kezdenek nyílni. Sokkal hosszabb ideig tündökölnek majd a vázában. 


0