Tél a kertben

Az ősz színeinek sokasága a téli évszak beköszöntével eltűnik. Megérkezik a hideg, mindent ellep a hó, és előfordulhat, hogy semmi kedvünk kimenni a meleg házból. Ha a megfelelő növényeket ültetjük, a kert még ebben az időszakban is csodaszép lehet! Ugyanakkor annak érdekében, hogy élvezhessük a kertünk nyújtotta örömöt, gondos odafigyelés szükséges.

Érdemes ilyenkor is gondoskodnunk a kertünkről, és a benne lévő növényekről. Milyen tevékenységeket végezhetünk télen a kertben?

• Óvjuk kerti kincseinket. A fagyérzékeny és egzotikus növényeket, vagy az 1-2 éves fákat ajánlott védeni. Használjunk védőfóliát, vagy fedjük be szalmával, vászon zsákokkal a növényeket. A cserepes növényeket vigyük fagymentes helyre, például pincébe.

• Tisztítsuk meg az egész udvart. Szedjük össze a száraz leveleket, gyűjtsük össze az elszáradt ágakat. Sepregessünk össze, tegyük el a kerti bútorokat, hintákat stb.

• Ha még nem fagyos a talaj, akkor még nyugodtan ültethetünk bizonyos cserjéket, vagy gyümölcsfákat november végén, vagy decemberben is.

• Védje a gyümölcsfákat a rágcsálóktól, a nyulaktól és egyéb állatoktól. A facsemete védőháló kitűnő megoldás erre a célra.

• Itt az idő a szerszámok előkészítésének! A tél folyamán ugyan nincsenek használatban, ellenben ha rozsdásan vagy piszkosan tároljuk, akkor jövőre búcsút is inthetünk nekik, és vehetünk új szerszámokat. Győződjünk meg róla, hogy az eszközök kifogástalan állapotban vannak: tisztítsuk meg, szükség esetén fessük le, és tároljuk megfelelő, nedvességtől védett helyen.

Ki mondta, hogy télen nem lehet szép a kert?

Most, hogy megállapítottuk, melyek azok a munkák, amiket érdemes ebben az időszakban elvégezni, lássuk, hogyan lehet színes a kert az ősz elmúlását követően is. Igen, vannak növények, melyek télen is színt visznek a kertbe, lássunk néhány példát:

• Örökzöld növények. Az örökzöld, ahogy nevéből is kiderül, a téli időszakban sem veszít káprázatos színéből. Először az örökzöldekről a tűlevelűek juthatnak eszünkbe, ellenben ebben a kategóriában széles és változatos, mindenféle méretű, formájú növény közül válogathatunk. Vannak kúszó, függőleges növekedésű, vagy lefelé hajló ágúak is. Fenyő, boróka, tiszafa, tuja, stb.

          

• Kamélia – örökzöld díszcserje, melyen télen jelennek meg a bimbók, melyek tavasszal csodaszép virágokká fejlődnek. Fajtától függően a virágok lehetnek: fehér, rózsaszín, piros vagy többszínűek. Dús, fényes lombozata kiemeli a virágok bájosságát.

          

• Rododendron – jól elágazó, dús lombozatú, bőségesen virágzó bokorrá fejlődik. A kürt alakú virágai csoportosan helyezkednek el. Különféle színek közül válogathatunk. A kert árnyékos részére ajánlott ültetni.

          

• Tűzgyöngyvirág – a természet elbűvölő csodája! Sűrű, alacsony bokorrá fejlődik, mely fajtától függően változatos megjelenésű és különféle színű lehet. A levelek jellegzetes formája és a csodaszép színe teszi különlegessé. A levelek lehetnek: zöld, bordó, lila, sárgászöld, vörös, ezüstös árnyalatúak. Színpompás kontraszt érdekében csoportosan, eltérő színű fajtákat érdemes kombinálnunk. Árnyékos vagy félárnyékos helyre ültessük.

          

• Japán szentfa – lombozata egyediségéről és eleganciájáról ismert. Ősztől tavaszig állandó átalakulásban van, zöld, lila, vöröses-bordó árnyalatokban pompázik. Dús, tömör bokorrá fejlődik. Napos elhelyezést igényel.

          

• Gaiety kecskerágó – ha egy olyan növényre vágyunk, mely egész évben díszíti a kertet, akkor a Gaiety kecskerágó tökéletes választás. A kúszó fajta színes szőnyeget alkot, vagy a sziklakerteket dekorálja. Kis méretű, zöld levelei fehérrel szegélyezettek.

            

• Golden King magyal – Már elnevezése is sugallja, mint egy király, úgy foglalja el helyét a kertben. Ovális, fogazott szélű, fényes, zöld leveleinek szegélye sárgás krémszínű, az összhatás pedig igazán különleges. Örökzöld, sűrű, gazdag bokorrá fejlődik, melyen piros bogyók formájában jelennek meg a termések.

          

• Kis meténg – kiváló talajtakaró, örökzöld, évelő növény. Levélzete fajtától függően lehet egyszínű zöld, vagy kétszínű. Tavasszal megannyi aranyos, finom, általában kékeslila kis virág jelenik meg (vannak fehér és rózsaszínű fajták is). Nem túl igényes, árnyékos, félárnyékos, világos helyen is szépen fejlődik.


0