Tudnivalók a tujáról

A tűlevelűek, fenyőfélék családjába meglehetősen sok növény tartozik, de ha csak egyetlen növényt választhatnánk, akkor valószínűleg a közkedvelt tujára adnánk le voksunkat. Könnyen karbantartható és rendkívül dekoratív megjelenésű örökzöld, szerte a világon ismerik és szeretik.

A tuja a ciprusfélék családjához tartozik, az élet fájaként is szokták emlegetni. Díszfa, gyantás, függőleges növekedésű, Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos. Több tujafaj is létezik, de általánosságban mindegyikről elmondható, hogy kúp alakú, örökzöld, pikkelyleveles lombozata van, apró tobozok, és kis, lapított magvak jellemzik. Pornak, füstnek, gázoknak ellenálló növény, így tökéletesen alkalmazkodik a városi, szennyezettebb levegőhöz is.

Hová ültessük?

• Parkokba, kertekbe, szoliterként vagy csoportosan is ültethető.

• Az alakformáló metszést nagyon jól viseli. A gömb alakú, kisebb növekedésű fajták ültethetők a járdák mellé, az oszloposakból pedig kialakíthatunk sövényt a falak, kerítések mentén.

A tuja fajai:

  A Thuja occidentalis (nyugati tuja) talán a legismertebb és legkedveltebb faj. Hosszúkás, kúpszerű alak, rövid ágak, pikkelylevelek jellemzik. A zöld levelek télen vörösesbarna árnyalatokat kapnak. A tobozok kicsik és hosszúkás formájúak. A tuja kérge barnásvöröses árnyalatú.

             

                                   

A Thuja orientalis (keleti tuja) sűrű lomkoronával rendelkezik, eleinte bokorszerű, idősödve széles kúpkoronát fejleszt, ágai fölfelé törekvők. Pikkelylevelekkel rendelkezik, melyek világoszöld színűek. A tobozok kicsik, tojásdad alakúak, zöldeskék színűek, melyet barnás árnyalatok tarkítanak.

              

                 

A Thuja plicata vagy óriás tuja, kúp alakú lombozatot növeszt. Vastag, hosszú ágakkal, egyenes szárral és sötétbarnás-vöröses kéreggel rendelkezik. Pikkelylevelei zöldek, fényesek, enyhén olajos hatásúak. A levelek alsó részét fehér, hosszúkás foltok tarkítják. Nagy helyigényű, hatalmas termetű tujafaj.

            

                 

                 

A kóreai tuja vagyis Thuja koraiensis főképp Észak- és Dél-Koreára jellemző, de Kína északi részén is megtalálható.

             

                  

A Thuja Standishii – egy japánban őshonos tuja. A kifejlett példány 20-30 méter magasságot ér el.

              

              

            

Ültetés és gondozás Mikor alkalmas tuját ültetni?

Mivel a tuja karbantartása egyszerű, ezért tavasszal és ősszel is ültethető. Válasszunk számára egy napos vagy félárnyékos helyet; talajra nem igényes, elviseli a meszesebb környezetet is, de jó vízelvezetésű, termékeny földben fog a legszebben fejlődni.

Hová és hogyan ültessük a tuját?

• Miután kiválasztottuk a tuja számára a helyet, ahová ültetni fogjuk, kezdjük el előkészíteni az ültetőgödröt. A gödör a cserép átmérőjének kb. háromszorosának kell lennie, és nagyjából 10 cm-el mélyebbnek, mint a cserép, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek.

• Ültetéskor adagolhatunk valamilyen speciális, fenyőfélék számára kifejlesztett tápot: szórjuk meg a gödör alját a táppal, majd helyezzük a gödörbe a növényt. Fokozatosan öntözzük és fedjük be az ültetőgödröt: öntözzük meg, majd várjunk, míg a föld beszívja a vizet, majd újból tegyünk rá földet, ismételten locsoljuk meg, végül fedjük be a gödröt és öntözzük meg újra.

• A tuja ültetését követően heti 2-3 alkalommal szükséges meglocsolni.

• Ha a növény körüli talajrészt mulccsal borítjuk, annak dekoratív és nedvességmegtartó funkciója is lesz.

Milyen távolságra ültessük a tujákat?

Ha néhány példányt helyezünk el a kert különböző részeire, akkor csak arra kell figyelnünk, hogy a növénynek elegendő helye legyen, ha azonban sövény kialakítására törekszünk, akkor az ültetési távolság kiszámítása kiemelten fontos. A tuják közötti ajánlott ültetési távolság (fajtától függően) 60-70 cm vagy akár 80-100 cm is lehet. Minden esetben azt tartsuk szem előtt, hogy a kiválasztott fajta mekkora átmérőjű koronát nevel.

Hogyan gondoskodjunk a tujákról?

Mivel könnyen karbantartható növényekről van szó, ezért gondozásuk nem igényel különösebb szakértelmet, kezdő hobbykertészeknek is ajánjuk a tujákat. Ha odafigyeléssel, a növény igényeit figyelembe véve ültetjük, akkor hosszú éveken keresztül díszíthetik kertünket. Ügyeljünk a víz mennyiségére, a mértékletesség nagyon fontos! Az ültetést követő első hónaptól kezhetjük fokozatosan csökkenteni az öntözések számát: első körben heti 2 alkalom elegendő, majd az ültetés utáni hatodik hónaptól kezdve pedig már nincs szüksége ennyire sem, a heti 1 locsolás is megfelelő.

Hogyan ápoljuk a tujákat? A korona metszésével elsősorban frissítjük, illetve formára igazíthatjuk a lombozatot. A művelethez megfelelő szerszámokra van szükségünk: egy kesztyűre és egy speciális, éles ollóra. Metszéskor a növény száraz vagy beteg ágait is eltávolítjuk. Érdemes két vagy három évente egyszer megismételni ezt a műveletet, a sövényt minden évben meg lehet metszeni.

Tuja cserépben

  Igaz, hogy a tuják főképp a ház udvarán, a szabadföldben érzik a legjobban magukat, de ha nincs udvar vagy elegendő hely számukra a kertben, akkor cserépbe is ültethetők. Ilyenkor érdemes néhány fontosabb szempontot figyelembe venni:

• Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek számára elegendő helyet biztosítsunk. A cserép mérete a gyökér hatszorosa kellene, hogy legyen.

• Válasszunk erős, szilárd edényt. Fontos szempont a tartósság, ezért készülhet kerámiából vagy műanyagból.

• Helyezzük a cserepet egy napos vagy felárnyékos helyre.

• Ültetést követően öntözzük meg alaposan.

• Heti egy vagy két alkalommal javasolt locsolni, óvatosan, mivel a túl sok víz árthat neki.

• Alombozat frissítése érdekében ajánlott két vagy három évente metszeni, formázni.

• Időnként ajánlott lassú felszívódású tápot hozzáadni a földjéhez.

             

             

Fő problémák. Betegségek és kártevők.

 A tuja a nagy szárazság miatt kiszáradhat, a túlzott öntözés miatt elrothadhat, vagy elpusztulhat ültetést követően az alkalmazkodási időszak alatt. Vannak betegségek is, melyek negatívan befolyásolhatják a tuják fejlődését. A betegségek elleni kezelések az év bármely szakában elvégezhetők, feltéve, hogy a kezelés alkalmazásának időpontjában, és ezt követő néhány órán belül ne essen eső, illetve a hőmérséklet ne legyen túl magas, sem pedig túl alacsony (fagy). A növényvédő szereket, a betegség pontos megállapítását követően kizárólag szakboltból vásároljuk meg. A termékeket a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően szabad alkalmazni!

             

Betegségek:

A tujákat különféle gombák betegíthetik, melynek eredményeképpen a pikkelylevelek elsárgulnak, megbarnulnak, az ágak elhalnak, s végül az egész növény kiszáradhat. A megbetegedést érdemes megelőzni a megfelelő életkörülmények biztosításával, illetve tápanyag-utánpótlással. Ha már megtörtént a baj, ajánlott a hajtásokat, ágakat minél hamarabb lemetszeni, ezzel meggátolva a betegség továbbterjedését. A kezeléseket eseténként alkalmazzuk, általában 5– 7 napon át. A megfelelő növényvédelmi szer kiválasztásához mindenképp forduljunk szakemberhez.

            


0