Tudnivalók az őszi és a tavaszi virághagymákról

A virághagymákak két csoportba szoktunk sorolni: vannak őszi és tavaszi hagymák. Hogy ez pontosan mit is jelent? Sokszor kételyek merülnek fel és félreértések adódnak a kategorizálást illetően, ezeket szeretnénk most tisztázni.

Tavaszi virághagymák = Nyári-őszi virágok

             

Őszi virághagymák = Tavaszi virágok

            

A tavaszi virághagymák azok, amelyeket tavasszal ültetünk, és nyáron vagy ősszel virágoznak. Ezeket a hagymákat csak akkor ültethetjük, ha az időjárás már megfelelő, vagyis a hőmérséklet elég magas, és fagyveszély már nem fenyeget.

A tavaszi virághagymák csoportjába a következők tartoznak: dália, begónia, kardvirág, kánna, kökörcsin, tubarózsa, frézia.

            

            

             

Az őszi virághagymák azok, amelyeket ősszel ültetünk, és tavasszal virágoznak.

Ebbe a csoportba tartozik például a hóvirág, sáfrány (krókusz), tulipán, gyöngyike (muscari), jácint, nárcisz, írisz stb.

Ezek a virághagymák az év végén, szeptember és december között kerülnek a talajba. Igen, akár december elején is lehet olyan az időjárás, hogy megejthető a hagymák beültetése. Amíg a talaj nem fagyos, addig nyugodtan ültethetünk.

Az őszi virághagymáknak szükségük van a téli hidegre ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek. A téli időszak alatt gyökérzetük kifejlődik és a fejlődéshez szükséges tápanyagokat felszívják a földből. Tudományos kifejezéssel élve ez a folyamat a vernalizáció. Ennek a folyamatnak köszönhetően a természet újjáéledésekor, a tavasz beköszöntével beindul a növények növekedése és a virágzás.

             

A virághagymák ültetése

A megfelelő ültetési időszak mellet egy másik tényező is fontos: az ültetési mélység, vagyis az, hogy milyen mélyre helyezzük a földbe a virághagymákat. Abban az esetben, ha nem tudjuk, milyen hagymát is ültetünk, a hagyma mérete iránymutatóul szolgálhat. Ha általánosságban fogalmazunk, az ültetési mélység a hagyma átmérőjének két-háromszorosa kell hogy legyen. Szerencsére a virághagymák a szükséges útmutatóval együtt érkeznek, ahol részletes információkat kaphatunk: az ültetési mélységről, a hagymák közti betartandó távolságról, illetve a növények fényigénye, ültetési és várható virágzási ideje is fel van tüntetve.

            

Következtetés: az őszi virághagymákat ősszel ültetjük és tavasszal virágoznak, a tavaszi virághagymákat tavasszal ültetjük és nyáron virágoznak.

Fontos megjegyezni:

A virághagymák nem különösebben igényesek a talajra, ellenben a túl sok vizet nem tolerálják. Fontos ezért, hogy a virághagymákat jó vízelvezetésű talajba ültessük. Abban az esetben, ha a talaj száraz és homokos, nagy valószínűséggel nem rendelkezik a növény számára szükséges ásványi anyagokkal, ezért ilyenkor célszerű a földet táppal, szerves trágyával dúsítani. Kínálatunkban is talál a növényei számára megfelelő általános és speciális tápokat, látogassa meg online áruházunkat: https://sweetgarden.hu

Zárásként egy hasznos tipp:

Ültessük néhány hét különbséggel a virághagymákat, így hosszabb ideig gyönyörködhetünk szépségükben. A később ültetett virágok akkor kezdenek el kinyílni, amikor a korábban ültetettek már teljesen kinyíltak vagy elvirágoztak.

            
0