Tulipánok – az őszi ültetés tavaszi csodái

De a sok kerti növény közül mégis a tavaszi virágok vannak ránk a legnagyobb hatással, ugye? Ennek oka az, hogy egy hosszabb vagy rövidebb tél után, amikor minden körülöttünk fehér, szürke vagy barnás, szükségünk van egy kis színre. Nem véletlenül a tavasz az az évszak, amikor a természet újjáéled. Igaz, vannak örökzöld növények is, de ezek sokszor nem elegendőek ahhoz, hogy felébresszenek minket a tél letargiájából.

Nos, annak érdekében, hogy a természet újjáéledésekor a ház külső tere vidám és intenzív színvilágú legyen, ősszel kell cselekednünk.

Egy dologra azonban figyelnünk kell: nem ültethetünk bármit, bármikor és bárhogyan! Ami a tavaszi virágokat illeti, őket ősszel kell elültetni a földbe. Szükségük van a tél hidegére ahhoz, hogy sikeresen és bőségesen tudjanak majd virágozni. Éppen ezért a tulipánok, jácintok, nárciszok, krókuszok, hóvirágok, gyöngyikék, íriszek stb. hagymáit őszi virághagymáknak nevezik, mert az elnevezés arra az időszakra utal, amikor ezeket el kell ültetni.

Tulipánok 

Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a tavasz első hírnökeinek, azaz a törékeny hóvirágoknak a megjelenése után már a tulipánok felé szállnak a gondolataink. Ezek a csodás virágok nem hiányozhatnak a szépség szerelmeseinek kertjéből! Ugyanakkor nem is korlátozhatjuk magunkat csak egy-két fajtára. Nyilvánvaló, hogy a kültereknek változatosságra van szükségük: jó, ha van klasszikus tulipán, de kell teltvirágú, törpe, egyszínű, többszínű, rojtos vagy papagájvirágú is, és nem hiányozhatnak a Viridiflora, Rembrandt, Fosteriana vagy a Triumph csoportba tartozó tulipánok sem. 

  

Ezeknek virághagymáit az őszi hónapokban, azaz szeptemberben, októberben, novemberben, és időjárástól függően akár még december elején is elültethetjük. 

Ültessük őket napos, világos helyekre és legyünk kreatívak az ültetéskor! A virághagymákat úgy érdemes elhelyezni, hogy a virágok nyíláskor esztétikus és ízléses képet fessenek a kertben.  Kombinálhatjuk őket színek és fajták szerint, így lenyűgöző vizuális élményben lehet majd részünk tavasszal.  Mindig jó, ha van kontraszt a kertben. Ha ugyanazokat a színeket vagy hasonló árnyalatokat ültetünk egymás mellé, nem fognak szépen kitűnni. Főleg, ha ugyanarról a virágkategóriáról beszélünk, mint például a tulipánokról. Kipróbálhatjuk, hogyan mutatnak egymás mellett az egyszerű és a papagájvirágú tulipánok kontrasztáló színekben, mint például a Prince és a Bastogne Parrot tulipánok, vagy ültethetünk teltvirágú, különleges formájúakat, mint például a Dance Line tulipán, a hagyományos formájú tulipánok közé, mint például a Negrita tulipán. Azonnal a figyelem középpontjába kerülnek és kölcsönösen kiemelik egymást. Vagy ültethetünk Rembrandt színkeveréket egyszerű virágú, egyszínű tulipánokkal keverve, és ezek elé pedig törpe tulipánokat. Az lehetőségek nem állnak meg itt, rengeteg csodás kombináció hozható létre. Arra figyeljünk, hogy amikor sötét, intenzív színű fajtákat ültetünk, érdemes lesz világos, pasztellszínűekkel kombinálni őket. Hihetetlenül szép látványban lesz így részünk tavassszal, amiről alig tudjuk majd levenni a szemünket.

A lényeg az, hogy ŐSSZEL kell elültetni azoknak a növényeknek a VIRÁGHAGYMÁIT, amelyek tavasszal virágoznak, mint például a tulipánok, krókuszok, hóvirágok, jácintok, nárciszok stb.


                                    


0