Vadgesztenye vagy szelídgesztenye? – így különböztetheted meg őket

Ősszel, amikor gesztenyéket találunk a földön, sokunkban felmerül a kérdés: vajon ezek ehetőek? Nos, ez attól függ, melyik fáról származnak. A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) és a szelídgesztenye (Castanea sativa) neve hasonló, de a két növény valójában semmiben sem rokon. 

A vadgesztenye elsősorban díszfa, amelyet parkokban és kertekben egyaránt gyakran ültetnek, hiszen impozáns koronája és nagy, fehér vagy rózsaszín virágai nagyon látványosak tavasszal. A szelídgesztenyét ezzel szemben gyümölcséért termesztik már évszázadok óta – íze kellemes, tápértéke magas, és számos finomság alapja.


Hogyan különböztethetjük meg a vadgesztenyét a szelídgesztenyétől?

1. Levelek – az első árulkodó jel

 A vadgesztenye levele nagy, és 5–7 hosszúkás levélkéből áll, amelyek egy közös pontból erednek – mint egy tenyér ujjai.
 A szelídgesztenye levelei ezzel szemben egyszerűek, hosszúkásak és fűrészes szélűek, inkább a bükk leveleihez hasonlítanak.


2. Virágok
 – látványos dísz vagy visszafogott elegancia

 A vadgesztenye tavasszal virágzik, és hatalmas, gyertyaszerű, fehér vagy rózsaszínes virágfürtjeivel valósággal beragyogja a fa koronáját. Nem véletlenül tartják az egyik legszebb díszfának ebben az időszakban.
 A szelídgesztenye virágai egyszerűbbek: hosszúkás, halványsárga barkáknak tűnnek, és a nyár elején nyílnak. Kevésbé feltűnőek, viszont kellemes illatúak.


3. Termések 
– csak első pillantásra hasonlók

 A vadgesztenye termését vastag, zöld burok (gesztenyekopács) fedi, melyen ritkán elhelyezkedő, tompa tüskék láthatók. Belül egy (néha kettő) fényesbarna gesztenye lapul, amely nem ehető!
 A szelídgesztenye kopácsa sokkal tüskésebb. Vékony, de sűrű tüskék fedik. Belsejében általában 2–3 enyhén lapított, fényes gesztenye található, amelyek megsütve vagy megfőve különösen finomak.


4. Felhasználás


 A vadgesztenyét elsősorban díszfaként ültetik, ám nemcsak szépsége miatt értékes. A belőle készült kivonatokat régóta alkalmazzák a természetgyógyászatban, főleg a keringés támogatására és a nehéz lábak érzetének enyhítésére. Termései nem ehetők, de dekorációként igazi őszi hangulatot teremtenek. Fényes barna színük és kerek formájuk miatt jól mutatnak őszi asztaldíszekben vagy őszi koszorúkban száraz levelekkel és makkokkal kiegészítve. 
 A szelídgesztenye ezzel szemben igazi ínyencség. Édes, telt ízű terméseit megsütve, megfőzve vagy pépesítve is fogyasztjuk, sőt liszt is készül belőlük. A sült gesztenye, a gesztenyepüré vagy a gesztenyeliszt mind-mind a hideg hónapok kedvelt csemegéi.


Összegzés

Bár nevük megtévesztő lehet, a vadgesztenye és a szelídgesztenye nagyon különbözőek, és csak a termésük külalakjában találhatunk hasonlóságot. A vadgesztenye virágaival és lombozatával díszít, a szelídgesztenye pedig édes termésével ajándékoz meg bennünket minden ősszel.







0