Mit ültess a kerted árnyékos helyeire?

Nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy egy-egy fajta növény a napos, napfényes, esetleg a félárnyékos helyeket kedveli. De mi van akkor, ha a kertedben éppen az árnyékosabb helyekre keresed azokat a növényeket, amikben te is szívesen gyönyörködsz egy nyári szieszta során és ők is pontosan ilyen környezetben érzik igazán jól magukat?

Nagyon sok kertkedvelő fordul hozzánk mostanában azzal a kérdéssel, hogy kertjük árnyékosabb területeire is érdemes-e ültetniük, és ha igen, akkor milyen fajtákat tudunk nekik javasolni.

Emiatt most össze is gyűjtöttünk pár izgalmas példát! Olyan fajtákat, akik tökéletesen jól érzik magukat egy árnyékos környezetben is. A közvetlen és hosszan tartó napfény nélkül is gyönyörűen fejlődnek. Így nem szükséges lemondanod ezen részeiről sem álomszép kertednek!

Variáld bátran a színeket!

Attól még, hogy nincs közvetlen napfény, az árnyékos helyeken sem kell lemondanod a gyönyörű színekről és formákról. Itt is bátran kísérletezhetsz, variálhatod a színeket, fajtákat és egy álomszép kompozíciót alkothatsz. Példáué az ő segítségükkel:

Hosta

Nagyon sok érnyékkedvelő növény nem csak a virágaival, de színpompás, egyedi formájú leveleivel is hódít. Tény, hogy hihetetlenül sok álomszép virág létezik, ugyanakkor mi marad, amikor ezek már elvirágoznak? Hát a lombok! Itt van például a gyönyörű hosta. Sétáltál már olyan kertben, ami telis-tele volt hostával? Nagyon impozáns látvány! Mivel a hostának nagyon sok fajtája létezik, így jól össze lehet válogatni a különféle levélszíneket és formákat. Bátran vegyítheted a az egyszínűeket a tarkákkal!

Hunyor

A hosszú, szürkés telek után már alig várod, hogy a kerted újra életre keljen? A hunyor az elsők között hozza el neked ezt a vibrálást, hiszen igen korán virágzó fajta. Ami miatt pedig méginkább szeretjük, hogy örökzöld, így segítségével nem csak kora tavasszal, de télen is lehetnek színes foltjai kertednek.

Tűzgyöngyvirág

Már a neve is utal arra, mennyire különleges szépségű növényről van szó. Elnézve intenzív színű, izgalmas formájú leveleit, el sem hisszük, hogy ő tényleg szuperül érzi magát árnyékban is. Pedig nagyon is! Rendezett megjelenésű, formás kis halmai minden kertedbe látogató szívébe belopja majd magát. Lenyűgöző!

Pachysandra

Ha egy igazán egzotikus hangulatra vágysz, akkor a Pachysandra egy szuper választás a számodra. Kedves, elegáns, örökzöld növény, ami tökéletes összhangot tud alkotni más árnyékkedvelő díszcserjékkel, mint például a hortenziákkal, azáleákkal és rododendronokkal.

Szívből reméljük, hogy segítettünk megtalálni kerted árnyékosabb részének új lakóit! Ha bármilyen kérdésed lenne még, írj nekünk bátran az info@sweetgarden.hu email címünkre!

          


0