Vidéki kertem

A városi élet rengeteg előnyt biztosít, ugyanakkor zsúfolt, stresszes, zajos, és a levegő is egyre szennyezettebb. Annak érdekében, hogy kicsit kiszabaduljunk, és elszökhessünk a nagyvárosi nyüzsgésből legalább a hétvégeken, egy vidéki házra, egy vidéki kertre van szükségünk.

Elképzelted már milyen lenne az életed, ha lenne egy vidéki házad? Ha még nem játszottál el eddig a gondolattal, akkor meghívlak egy kalandra. Arra kérlek, hunyd le szemed néhány percre, végy egy mély lélegzetet, és mondd:

Mától elkezdek kertészkedni!

          

Van egy vidéki kis házam és kertem. A levegő tiszta, az idő kellemes, igazán jól érzem magam! Szép, színes kertre vágyom, olyan növényekre, amikben gyönyörködhetek miközben a kávémat kortyolgatom. Főképp termő növényekre vágyom, hogy egész éven keresztül friss zöldségek és gyümölcsök legyenek kertemben.

Miért vásároljak az üzletből, ha a saját kertemben is megtermeszthetem? Már alig várom, hogy ínycsiklandozó ételeket készíthessek a friss alapanyagokból, és megtölthessem a kamrát finomságokkal.

Annak érdekében, hogy ez ne csak egy vágy maradjon, neki kell fognunk a munkának.

Lássuk, mire lesz szükségünk:

1. Ásó, kapa, motoros kapa – nem foghatok neki az ültetésnek, amíg nem készítem elő a talajt. A földet előbb fel kell lazítani, és elő kell készíteni arra, hogy befogadhassa azokat a növényeket, amelyeket szeretnék elültetni.

          

2. Minőségi magok és palánták – keresek egy megbízható forrást, ahonnan beszerezhetem a növényeket, ahol biztosítják számomra a fajtaazonossági garanciát is! Nem szeretnék kockáztatni, és kétes helyekről beszerezni a növényeket, hogy kiderüljön később, hogy nem azt kaptam, mint amit eredetileg rendeltem.

          

          

3. Víz az öntözéshez – Megbizonyosodom, hogy van egy biztos vízforrásom, ahonnan az egész kertet öntözhetem. A víz létfontosságú a növényeim számára. Esővíz tároló tartályt is beszerezhetek, aminek köszönhetően az öntözéssel járó költségekből is faragni fogok, és jó minőségű vizet adhatok a növényeimnek!

          

4. Tápok – Szinte elengedhetetlen, annak érdekében, hogy a növények harmonikusan növekedhessenek. Ahogy mi is segítjük szervezetünk működését a vitaminok segítségével, úgy a növényeket is segíthetjük több tápanyaghoz hozzájutni.

• Választhatok a természetes tápokat, vagy beszerezhetek minőségi tápokat egy erre szakosodott üzletből.

• Készíthetek komposztot a maradékokból, a kertben összegyűjtött levelekből. Így nem csak a növényeim fejlődését segítem, hanem a környezetet is óvom!

          

5. Megoldás gyomok ellen – az eső segíti a növények fejlődését, és egyidejűleg a gyomok megjelenését, és terjedését is. A nem kívánt gyomokat nem szívesen látom kertemben, ezért teszek is ellene! Gyökerestől eltávolítom őket ahol lehet, nagyobb területre, vagy nehezen elérhető részekre pedig szakosodott üzletből szerzem be a gyomirtót.

          

A kártevők ellen segítséget nyújthat néhány illatos növény – egy egyszerű, kézenfekvő, és természetes megoldás. Vannak növények, melyek illata távol tartja a különféle kerti kártevőket. Ültetni fogok: levendulát, muskátlit, kutyatejet, fokhagymát, bazsalikomot, mentát, petúniát, krizantémot.

Hogyan tetszett ez a kis kaland? Bele tudtad magad képzelni ebbe a szerepbe? Ha igen, akkor azt jelenti, hogy kivitelezhető! Mától akár minden hétvégédet a vidéki házadban, kertedben töltheted, ahol élvezheted a kert nyújtotta örömöket.

Fogj neki a kertészkedésnek! Válj eggyé a természettel! Töltsd fel magad pozitív energiával! Szívd be a friss levegőt! Relaxálj! Élvezd munkád gyümölcsét! Fogyaszd családoddal az egészséges, és finom zöldségeket és gyümölcsöket.

A kertészkedés előnyei:

• Első sorban megtapasztalhatod a vidéki lét, és a természet nyújtotta örömöket.

• Relaxálhatsz, feltöltődhetsz energiával.

• A kertészkedés olyan, mint egy testedzés, így akár a konditeremben töltött órákat is kiválthatod a hétvégi kerti munkával.

• Javítja a tervezési és szervezési készségedet.

• Elfeledheted a gondokat, még ha csak néhány órára is.

• Minőségi, friss gyümölcseid és zöldségeid lehetnek, amikből nyugodt szívvel készíthetsz ételeket a családod számára, hisz tudni fogod pontosan, hogy milyen forrásból származnak.

          

Egy jó tanács: vonjuk be a kicsiket is a kertészkedésbe!

• Addig, amíg a gyerekek a szabad levegőn kertészkednek, addig sem nyomkodják a kütyüket (telefon, tablet,stb), ezért tökéletes módja annak, hogy korlátozzuk a képernyőidőt.

• Felelősséget tanulnak, és a tapasztalásnak köszönhetően megtanulják jobban értékelni a befektetett munkát.

• Az iskolai elméleti oktatás mellett, kitűnő módja a biológia, kémia, botanika praktikus oldalának tanulmányozására. Ennek köszönhetően az elméleti anyag is könnyebben megjegyezhetővé válik majd.

• Segít fejleszteni olyan képességeket és készségeket, mint a logika, kritikus gondolkodás, stb

• Saját bőrükön megtapasztalva érthetik meg, mit is jelent a kertészkedés.

• Összehozza a családot. Együtt vehetnek részt ebben a tevékenységben a kicsik és a nagyok, akár az idősebb családtagok is, ami a közös beszélgetéseknek és élményeknek köszönhetően segíti a kapcsolatok elmélyítését.

          


0